Održan donatorski koncert za pomoć manastiru Svetog Luke u Župi Nikšićkoj /VIDEO/

U eparhijskom kulturnom centru održan je donatorski koncert za freskopisanje hrama u manastiru Svetog Luke u Župi Nikšićkoj. Ovaj koncert organizovali su eparhija zvorničko-tuzlanska i Grad Bijeljina uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

Građen, rušen, pa ponovo građen, uspio je da odoli svim nedaćama koje su ga pratile kroz istoriju. Stara Nemanjićka zadužbina iz 13 vijeka manastir Svetog apostola i evangeliste Luke duhovna je kolijevka nikšićkoga kraja. Bijeljina i Eparhijski kulturni centar bili su još jedno mjesto gdje se održao humanitarni koncert za freskopisanje hrama u Župi Nikšićkoj.

Manastir Svetog Luke pripada raškoj školi graditeljstva i zidan je od tesanog kamena. Župski manastir je dijelio sudbinu svoga naroda, kad god je stradao narod i manastir je rušen. Kovićeva navodi da su zahvaljujući blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju i bijeljinskom svešteniku Vasi obnovljene mnoge svetinje, među kojima je i manastir Svetog Luke.

Sadašnje sestrinstvo je u manastiru Svetog Luke od 1997. godine. Sestre su osnovale ikonopisačku, keramičku i kaligrafsku radionicu kao i radionicu za vez i šivenje, moglo se čuti na donatorskom koncertu, koji su u Eparhijskom kulturnom centru organizovali eparhija zvorničko-tuzlanska i Grad Bijeljina uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

U ljubavi i dobročinstvu ljepota je našeg naroda, rekao je obraćajući se prisutnima Marko Kovačević, predsjednik opštine Nikšić.

Mnogo je toga što nas povezuje kaže Kovačević koji se zahvalio Bijeljincima na podršci za freskopisanje hrama u manastiru Svetog Luke u Župi Nikšićkoj.

Na koncertu pod nazivom “Ne gubi se dobro – kad se za dobro daje” nastupili su Hor “Srbadija”, Branka Zečević i guslar Maksim Vojvodić iz Crne Gore, Pavlina Radovanović sa Kosova i Metohije i drugi gosti.

Djevojčica iz Orahovca na Kosmetu Pavlina Radovanović kaže da se redovno odaziva pozivu za učešće u humanitarnim aktivnostima. Na ovom humanitarnom koncertu zajedno sa svojom sestrom pjevala je rodoljubive pjesme.

U prepunoj sali Eparhijskog kulturnog centra mogli su se ovom prilikom čuti najljepši glasovi i izvedbe koje ljubavlju i sjetom griju srca svih prisutnih.

Gradonačelnik Bijeljine kaže da je ova humanitarna akcija u našem gradu organizovana kako bi se podržalo i materijalno pomoglo vrijedno sestrinstvo manastira Svetog Luke.

Po predanju, manastir Svetog Luke je osnovala unuka Vukana Nemanjića. Stradao je od Turaka 1853. godine. Ktitorstvom knjaza Nikole, koji ga je podigao za dušu svome stricu knjazu Danilu, obnovljen je 1881. godine. Sadašnje sestrinstvo je u manastiru od 1997. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *