Odobreno liječenje 95 djece, poziv roditeljima da se obrate za informacije

Na računima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu trenutno se nalazi oko 14 miliona KM, a u ovoj godini do jula odobreno je 126 rješenja za 95 djece jer su neka na liječenje išla više puta.

Iz Fonda solidarnosti su pozvali roditelje da im obrate kako bi se informisali o svim mogućnostima finansiranja liječenja u inostranstvu jer je u posljednje vrijeme u medijima uočen povećan broj apela za prikupljanje novčane pomoći za liječenje djece u inostranstvu, a da pri tome Fond nije dobio zahtjeve roditelja za finansiranje liječenja.

“Pozivamo sve roditelje da se prvo obrate našoj ustanovi kako bi se informisali o svim mogućnostima finansiranja liječenja u inostranstvu”, rekli su Srni u Fondu solidarnosti.

U Fondu su naveli da je i internet stranica ove ustanove namjenski kreirana za roditelje da bi oni na što jednostavniji način bili upoznati sa procedurom liječenja u inostranstvu, pa se svi detalji mogu pronaći i na portalu www.fondsolidarnosti.com .

Fond solidarnosti u potpunosti snosi troškove liječenja djece kojima je odobreno liječenje u inostranstvu, kao i troškove smještaja pratioca uz dijete, a po potrebi se obezbjeđuje i stručna pratnja.

“Prilikom osnivanja ovog fonda jedan od osnovnih ciljeva je bio da prestane potreba da se djeca liječe u inostranstvu putem humanitarnih akcija. Smatramo da je taj cilj i postignut i da je Republika Srpska sistemski riješila problem liječenja djece u inostranstvu, a humanitarne akcije za liječenje djece su svedene samo na sporadične i sve rjeđe slučajeve, što nije slučaj u zemljama našeg regiona”, napomenuli su u Fondu solidarnosti.

Da je Fond opravdao ulogu, dodali su, potvrda je i činjenica da se sada u Republici Srpskoj više organizuje humanitarnih akcija za liječenje djece iz zemalja regiona, putem humanitarnih bazara i slično, a ne za djecu iz Republike Srpske.

“Rad Fonda solidarnosti je u potpunosti transparentan, a sve značajne informacije dostupne su na internet stranici ovog fonda, kao i stanje na računima Fonda, te svi izvodi iz banaka kako bi javnost imala uvid u sve uplate i isplate iz Fonda. Takođe, dostupna je i lista svih odobrenih rješenja, sa nazivima ustanova u koje su djeca upućena, troškovima liječenja i slično”, napomenuli su iz ove zdravstvene ustanove.

Trošak Fonda solidarnosti u ovoj godini za liječenje i dijagnostiku iznosi oko 1,3 miliona KM, a najskuplje liječenje je bilo u Turskoj u iznosu od oko 58.000 evra.

“Međutim, pojedina djeca se liječe u kontinuitetu, dakle, odlaze više puta na liječenje u inostranstvu i do sada je, primjera radi, za neka pojedinačna liječenja poput liječenja u Izraelu u ovoj i prošloj godini izdvojeno više od 1,5 milion KM”, napomenuli su u Fondu solidarnosti.

Najčešći razlozi za upućivanje na liječenje su bili u sklopu liječenja djece oboljele od malignih bolesti, urođenih ortopedskih anomalija, bolesti oka i drugih oboljenja. Djeca su najčešće upućivana na liječenje u Srbiju, Sloveniju, Njemačku, Tursku i slično.

Iz Fonda solidarnosti su naveli i da je u junu, uz podršku Vlade Srpske i društveno odgovornih kompanija, za roditelje i djecu koja su se liječila posredstvom ovog fonda organizovan izlet Bukvaleku kod Banjaluke.

“To je bila idealna prilika da se svi okupimo na jednom mjestu, a da povod nisu doktori i liječenja. Fond solidarnosti će nastojati da ovakve izlete organizuje i u narednim godinama, jer nam je u cilju da Fond ne bude samo finansijska podrška ovim porodicama, nego i svaka druga podrška koja im je potrebna u ovim teškim životnim situacijama”, pojasnili su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

DO SADA FINANSIRANO LIJEČENjE UKUPNO 430 DJECE, UTROŠENO 18 MILIONA KM

Od početka rada Fonda solidarnosti, tačnije od 1. januara 2018. godine, finansirano je liječenje i dijagnostika u inostranstvu za 430 djece do 18. godine starosti, a odobreno je ukupno 691 rješenje, s tim da su neka liječenja produžavana više puta.

Za sva ova liječenja Fond solidarnosti do sada je izdvojio više od 18 miliona KM.

Prošle godine Fond solidarnosti odobrio je ukupno 227 rješenja, za 183 djece, kojima je odobrena dijagnostika i liječenje djece u inostranstvu, a taj broj značajno je povećan u odnosu na 2020. godinu, kada je Fond donio 153 rješenja.

Od 227 rješenja, njih 148 se odnosilo na liječenja, a 79 rješenja su izdata za dijagnostička /genetska/ ispitivanja u inostranstvu. Za dijagnostiku i liječenje u prošloj godini Fond solidarnosti je uplatio oko 7,9 miliona KM.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *