Odobrena novčana pomoć poljoprivrednicima, borcima i javnim kuhinjama

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske je na današnjoj telefonskoj sjednici odobrio isplatu 10.000.000 KM za potrebe podrške poljoprivrednim proizvođačima za saniranje posljedica izazvanih virusom korona.

“Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja u skladu sa pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u uslovima izazvanim pandemijom virusa koji će donijeti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Zaključeno je da su ispunjeni uslovi za dodjelu sredstava za podršku ratarskoj, povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji, proizvođačima svinjskog mesa i proizvođačima kvalitetno priplodnog materijala radi obezbjeđenja dovoljnih količina domaćih poljoprivrednih proizvoda i sprečavanja daljih poremećaja na tržištu izazvanih pandemijom.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda usvojio je informaciju Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite o materijalnom položaju socijalno ugroženih nezaposlenih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata od prve do pete kategorije, a mlađih od 60 godina, kao i zahtjev za dodjelu finansijske pomoći za ublažavanje posljedica izazvanih pojavom virusa.

“Radi poboljšanja materijalnog položaja ovih lica obezbjeđuje se jednokratna novčana pomoć u visini od 100 KM, a broj korisnika ovog primanja je 10.002. Odobrava se isplata sredstava u ukupnom iznosu od 1.000.200 KM za ublažavanje posljedica virusa na ekonomsku situaciju nezaposlenih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata od prve do pete kategorije, a mlađih od 60 godina”, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda zaključio je da je Ministarstvo trgovine i turizma dostavilo spisak javnih kuhinja koji ispunjavaju uslove za dodjelu novčane pomoći u skladu sa zaključkom Vlade od 17. febrauara, te je u skladu sa tim odobrio finansijsku pomoć od 153.100 KM organizacijama koje putem ovih kuhinja pružaju pomoć najugroženijim građanima Srpske.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *