Odbijena molba za saglasnost za apliciranje za dobijanje prava na istraživanje litijuma u Suvom Polju

Gradska uprava grada Bijeljina sa pažnjom prati situaciju u vezi sa najavljenim otvaranjem rudnika litijuma na teritoriji grada Loznica u Srbiji i moguće posljedice koje bi rad rudnika imao za prirodno okruženje u Semberiji.

Takođe, Gradska uprava je nedavno dobila i molbu za izdavanje saglasnosti za apliciranje i dobijanje istražnih prava za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja bora i litijuma na području grada Bijeljina, odnosno, mjesne zajednice Suvo Polje.

Imajući u vidu da Gradska uprava nije dobila dovoljno informacija, niti ima odgovarajući zakonski pravni osnov za izdavanje tražene saglasnosti, ova molba je odbijena.

Lokalne samouprave nemaju jasno utvrđenu nadležnost u rješavanju ovakvih zahtjeva, ali, imajući u vidu da eventualne posljedice najviše osjeća stanovništvo u lokalnim zajednicama, Gradska uprava zahtjeva da se, prilikom izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ruda, insistira na strogom poštovanju zakonskih odredaba i odgovornom pristupu zaštiti životne sredine.

S obzirom na to da ove aktivnosti, po svom obimu i mogućim posljedicama, prevazilaze granice grada Bijeljina, ali i Republike Srpske, odnosno, BiH, Gradska uprava očekuje i poziva organe Republike Srpske i BiH da preduzmu sve mjere kako zdravlje stanovništva i očuvanje zdrave životne sredine ne bi bili dovedeni u pitanje.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.