Od sutra obavezne zimske gume

U Republici Srpskoj danas je počela preventivna kampanja “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2023” s akcentom na korišćenje zimske opreme, koja je zakonski obavezna od 1. novembra do 1. aprila, kako bi se povećala bezbjednost u saobraćaju.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza za drumski saobraćaj Dragan Stanimitrović rekao je da će u okviru kapmanje biti organizovana besplatna tehnička kontrola vozila, a poseban akcenat stavljen na kvalitet guma, kontrolu kočione i rashladne tečnosti, svjetlosnih i signalnih uređaja, akumulatora, gasnih instalacija, uređaja za brisanje vjetrobrana.

On je pozvao vozače da brzinu prilagode uslovima puta i da obavezno koriste zimsku opremu.

Glavni inspektor u Upravi policije Jedinice za poslove bezbjednosti saobraćaja Dragan Milošević rekao je da je za devet mjeseci ove godine na vanredni tehnički pregled u Srpskoj upućeno 1.349 vozila i da je kod 1.034 ili 76 odsto utvrđena tehnička neispravnost.

On je podsjetio da je za neposjedovanje opreme u vozilu i sitne tehničke neispravnosti kazna 40 KM, a ukoliko se utvrde vitalne neispravnosti kazne su od 100 do 300 KM, uz obavezno isključivanje iz saobraćaja.

Predrag Likokur iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske rekao je da će kampanja biti sprovedena na 31 lokaciji, a cilj je da bude obuhvaćeno što više regiona i lokalnih zajednica.

Saša Kremenović iz “Optima grupe” rekao je da ova kompanija godinama podržava aktivnosti AMS-a koje se tiču bezbjednosti saobraćaja, a ove godine pružaju tehničku podršku kontrole tečnosti za hlađenje.

Preventivna aktivnost trajaće do 23. novembra, a kampanju realizuje AMS uz pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva saobraćaja i veza, “Optima grupe”, “Autoputeva Republike Srpske” i lokalnih zajednica.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *