Od nove godine isključivo u upotrebi elektronska zdravstvena kartica

Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske poziva građane da preuzmu elektronske zdravstvene kartice koje će od 1. januara naredne godine isključivo biti u upotrebi u zdravstvenim ustanovama.

Prema evidenciji Fonda, elektronske zdravstvene kartice do sada je preuzelo oko 846.000 osiguranih lica, dok više od 100.000 građana još nije preuzelo kartice.

Iz Fonda ponovo pozivaju osiguranike da preuzmu elektronske kartice da bi u narednoj godini mogli nesmetano da koriste zdravstvenu zaštitu, jer prestaje važenje starih zdravstvenih knjižica.

U saopštenju FZO-a podsjećaju da je podjela elektronskih kartica počela prije dvije godine, te da su više puta pozivali osiguranike da ih podignu, a posebno u proteklih godinu dana od kada se poboljšala epidemiološka situacija.

Prve elektronske zdravstvene kartice štampane su 2020. godine, a u slučaju da za nekog osiguranika nije izrađena potrebno je da u nadležnoj poslovnici Fonda podnese zahtjev, te će dobiti potvrdu koju može da koristi dok mu ne bude izrađena elektronska zdravstvena kartica.

Elektronska kartica služi da pacijent bude identifikovan u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu /IZIS/, da se na osnovu nje ostvari pristup zdravstvenom kartonu pacijenta i na osnovu kartice se provjerava status osiguranog lica.

Kartica je ujedno i najveća zaštita sistema jer se samo uz pomoć nje može pristupiti podacima osiguranika, te se za razliku od stare zdravstvene knjižice elektronske kartice ne ovjeravaju.

Kartice koje su štampane od juna ove godine imaju rok važenja 10 godina, dok kartice koje su štampane ranije imaju rok važenja pet godina, jer je to period garantnog roka samog projekta.

Međutim, budući da nema tehničkih prepreka, u slučaju da ne budu oštećene, da nije došlo do promjene ličnih podataka i slično, nema razloga da se i te kartice ne koriste i nakon roka važenja koji je na njima naveden, o čemu će pravovremeno biti donesena odluka, saopšteno je iz FZO-a.

IZIS je implementiran u svim domovima zdravlja kao i javnim bolnicama, a i većina privatnih ustanova koje imaju ugovor sa Fondom su integrisane u ovaj sistem.

IZIS podrazumijeva potpunu integraciju, odnosno informacionu uvezanost svih ustanova zdravstvenog sistema Srpske, te upotrebu elektronskih uputnica, recepata, kartica i elektronskog kartona.

Dosadašnji kartoni pacijenata zamjenjuju se elektronskim zdravstvenim kartonima, koji sadrže sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, nezavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prikupljeni /ambulanti porodične medicine, službi hitne pomoći, bolnici ili specijalističkoj ambulanti/.

Ljekari koji liječe pacijenta na jednom mjestu imaju uvid u pacijentovu istoriju liječenja, te važne podatke, poput podataka o alergijama, hroničnim oboljenjima, terapijama koje je primao i ostalom.

Iz FZO-a zaključuju da su prednosti IZIS-a višestruke, poput unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite, poboljšanja sigurnosti pacijenta, smanjenja administrativnih troškova, te efikasnijeg i kvalitetnijeg sistema zdravstvene zaštite u cjelini.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *