Od danas obavezna zimska oprema

Zimska oprema od danas je obavezna za sva vozila u Republici Srpskoj i BiH, bez obzira na vremenske uslove, a to znači zimske gume na vozilima, koje su od presudne važnosti za bezbjednost vozača i putnika, rečeno je Srni u Auto-moto savezu /AMS/ Srpske.

Samostalni viši stručni saradnik za odnose sa javnošću i međunarodnu saradnju AMS-a Perica Pećanac rekao je Srni da vozilo treba pripremiti za vožnju u surovim zimskim uslovima, da su gume od presudne važnosti za bezbjednost vozača i putnika.

“Najbolje je već sada staviti na automobil sve četiri zimske gume, iste marke, modela i dimenzije koju propisuje proizvođač automobila”, rekao je Pećanac.

On je dodao da za vrijeme zimskih uslova na putevima nije dozvoljen saobraćaj motornim i teretnim vozilima sa priključnim vozilom koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju, a ne koriste zimsku opremu.

Posjedovanje zimske opreme za sva vozila, izuzev motornih vozila na dva ili tri točka, četvorocikla, traktora na točkovima i traktora na gusjenicama, obavezno je do 1. aprila 2023. godine, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se pneumatici za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila ili pneumatici za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Zimska oprema podrazumijeva i pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Pod zimskim uslovima na putu podrazumijeva se situacija kada pada snijeg i kada se snijeg nalazi na kolovozu, kada na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu i kada je kolovoz zaleđen.

Za vrijeme zimskih uslova zabranjuje se saobraćaj motornim i teretnim vozilima sa priključnim vozilima koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju, a ne koriste zimsku opremu.

MUP Srpske, s ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti, podsjeća učesnike u saobraćaju da je potrebno da se pripreme za uslove vožnje u promijenjenim vremenskim prilikama, uz apel na poštovanje saobraćajnih propisa.

Iz AMS-a Srpske savjetuju da se radnje u saobraćaju zimi, bilo da je u pitanju promjena pravca ili brzine kretanja, moraju obavljati sporije, jer nagle mogu dovesti do gubljenja kontrole nad vozilom.

Zimi je potrebno držati duže ostojanje od vozila ispred, jer će vozači imati više vremena da bezbjedno zaustave vozilo, bez naglog i opasnog kočenja.

Iz AMS upozoravaju da lanci za snijeg nisu zamjena za zimske gume, već predstavljaju koristan dodatak, te da se koriste isključivo za vožnju po snijegu i po pravilu treba da se koriste i na vozilima koja imaju pogon na sva četiri točka, s tim što se tada oni montiraju samo na prednjem ili zadnjem paru točkova.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *