Od danas brzinu u saobraćaju kontroliše 12 “presretača”

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske od danas na području svih policijskih uprava kontroliše brzinu kretanja motornih vozila u saobraćaju koristeći mobilne radarske sisteme ugrađene u službena neobilježena vozila, takozvane “presretače”.

“Na putevima Republike Srpske kontrola nepropisne brzine realizuje se sa ukupno 12 presretača, od kojih 10 novih i dva korištena u prethodnom periodu”, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Kontrola učesnika u saobraćaju presretačima primjenjuje se od juna prošle godine, a osnovni cilj MUP-a Srpske jeste da na ovaj način bude smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama, s obzirom na to da je nepropisna i neprilagođena brzina najčešći uzrok saobraćajnih udesa sa posljedicama po lica.

Sa dva presretača u periodu od 13. juna prošle do 30. novembra ove godine evidentirana su ukupno 19.882 prekršaja, a za 11 mjeseci ove godine 11.014 prekršaja prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila.

Prilikom rada sa ovim uređajima policijski službenici će sankcionisati počinioce prekršaja direktnom kontrolom, zaustavljanjem na licu mjesta i izdavanjem prekršajnog naloga.

Za prekršaje koji ne budu sankcionisani direktnom kontrolom biće vršena naknadna obrada prekršaja slanjem prekršajnog naloga na kućnu adresu vlasnika motornog vozila kojim je počinjen prekršaj.

MUP Republike Srpske apeluje da svi učesnici u saobraćaju poštuju ograničenja brzine kretanja, da prilagode brzinu uslovima i stanju na putu, te da odgovornim ponašanjem doprinesu bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *