Obuhvat djece predškolskim obrazovanjem 30 odsto i stalno raste

Obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Srpskoj podignut je na 30 odsto i stalno raste, izjavila je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović.

Cvijanovićeva je navela da je taj porast zahvaljujući Progamu za djecu u godini pred polazak u školu u koji ih je do sada uključeno više od 50.000, a Vlada je za to obezbijedila četiri miliona KM.

Cvijanovićeva je rekla da Republika Srpska teži da taj procenat obuhvata bude veći, u čemu Vladi pomažu i lokalne zajednice, na način da se organizuje Program za djecu u godini pred polazak u školu u svim lokalnim zajednicama u kojima ne postoje predškolske ustanove.

“Ove godine taj program je organizovan u 36 predškolskih ustanova i u 81 osnovnoj školi, budući da imamo sredine gdje ne postoje predškolske ustanove, to su uglavnom seoske i male sredine”, izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Bijeljini gdje je sinoć prisustvovala završnoj priredbi Programa za djecu u godini pred polazak u školu u Centru za kulturu “Semberija”, koju je organizovao Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj”.

Ona je napomenula da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske od 2011. godine učestvuje u organizaciji i finansiranju Programa za djecu u godini pred polazak u školu.

Prema njenim riječima, svi roditelji koji su bili zainteresovani da uključe djecu u ovaj program imali su priliku za to, pa je u nekim sredinama program organizovan i za male vaspitne grupe od pet-šest mališana.

foto: Srna

“Ova pedagoška intervencija je važna i za društvo, ali postoje benefiti i za svako dijete koje mnogo lakše prolazi period adaptacije pri polasku u školu. I učiteljima je mnogo lakše raditi sa djecom koja imaju određene radne navike i znaju se ponašati u grupi”, istakla je Cvijanovićeva.

Direktor Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” u Bijeljini Slaviša Vujanović izjavio je da je u njihovoj ustanovi ove godine kroz program prošlo 150 djece koja su na predstavi prikazala dio onoga što su tokom tromjesečnog programa naučila sa svojim vaspitačima.

“Želja nam je da što veći broj djece bude uključen u predškolske ustanove i realizacija ovog programa je tome doprinijela”, naveo je Vujanović.

Vujanović je pozvao roditelje da budu podrška djeci koja polaze u školu i istakao da mjerilo njihovog uspjeha nisu dobre ocjene, nego da sutra budu dobri ljudi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *