Obilježeno trideset godina od formiranja Druge majevičke brigade

U Priboju kod Lopara je danas obilježeno  trideset godina od formiranja Druge majevičke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Ispred spomenika poginulim borcima proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata u Priboju služen je pomen i položeno cvijeće.

Pukovnik Slavko Gužvić, koji je bio komandant ove  brigade 1993. i 1994. godine je saopštio novinarima da je brigada formirana iz Tuzlanske kolone 15. maja 1992. godine i da je prošla sva bojišta u Republici Srpskoj. 

On je rekao da je ova brigada dala velike žrtve i prolila veliku količinu krvi obilježavajući granice Republike Srpske.

„Ovo je za nas jedan tužan dan i jedan srećan dan, tužan što nema naših boraca što su poginuli i onih što su kasnije umrli, a srećan što se sastajemo i na ovom skupu evociramo uspomene i  živimo život u slobodi“, naglasio je Gužvić.

Risto Radić, predsjednik Opštinske boračke organizacije Lopare je naveo da je brigada bila jedan od nosilaca odbrane na području Majevice, te da je imala enormno visoke gubitke, da je preko 400 boraca ove brigade poginulo i preko 800 je teže i lakše ranjeno.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je istakao da je Druga majevička brigada viteški branila i odbranila srpsku nejač na Majevici i nije ukaljala vojničku čast.

On je izrazio divljene hrabrošću, odanošću i patriotizmom pripadnika Druge majevičke  brigade i vječnu zahvalnost kao načelnik opštine i kao Majevičanin svim borcima koji su položili svoje živote za slobodu Republike Srpske.

„Koliko je važna Republika Srpska i koliko je ona životno bitna za srpski narod govori podatak da su srpska sela koja su van Republike Srpske opustjela, bez stanovništva koje je pobijeno i protjerano, a ta sudbina bi sigurno zadesila i ove prostore da nije bilo naše vojske i Druge majevičke  brigade“, zaključio je Savić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.