Obilježena godišnjica osnivanja Druge semberske brigade VRS /VIDEO/

Polaganjem vijenaca ispred spomenika palim borcima Vojske Republike Srpske na centralnom gradskom trgu, Gradska boračka organizacija Bijeljina obilježila je dvadest i devetu godišnjicu osnivanja Druge semberske brigade VRS. 

Svečanosti su prisustvovali veterani Vojske Republike Srpske, porodice palih boraca, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i drugi građani.

– Druga semberska brigada je formirana od pripadnika tadašnje Teritorijalne odbrane Opštine Bijeljina, koji su se u tom trenutku već nalazili na liniji odbrane Republike Srpske. Zona odgovornosti ove brigade je bila na području Brčkog, a njeni pripadnici su uspješno izvršavali ratne zadatke i na drugim mjestima, poput Majevice, Ilijaša i Krajine. Brigada je imala oko dvije hiljade pripadnika, od kojih je oko 150 poginulo u odbrani Republike Srpske, a za svoje ratne zasluge odlikovana je Ordenom Nemanjića – podsjetio je predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović  naglašava da je Semberija ponosna na svojih 18 ratnih jedinica, sastavljenih od boraca rođenih u našoj ravnici i boraca koji su bili prinuđeni da ovdje pronađu novi dom.

– Obilježavajući ovakve datume čuvamo uspomenu na našu prošlost i borce koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, tako pokazujemo i odlučnost da je u miru sačuvamo i razvijamo. Gradska uprava će učiniti sve da obezbijedi bolji status za porodice palih boraca i veterane Vojske Republike Srpske,  jer je to naša dužnost prema onima koji su dali najveće žrtve za opstanak i slobodu našeg naroda – istakao je gradonačelnik Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *