Obilježen Ljubičasti dan – Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije /VIDEO/

JZU Bolnica “Sveti Vračevi” i Poljoprivredna i medicinska škola iz Bijeljine obilježili su Ljubičasti dan – Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije. Predavanje je održao šef Odjeljenja za neurologiju dr Aleksandar Jovičić, neurolog, koji je ovom prilikom prenio mladim budućim kolegama svoja iskustva i znanja o epilepsiji te načinu liječenja.

Epilepsija je bolest stara koliko i samo čovječanstvo, a s njom su živjeli i mnogi velikani filozofske misli, te istorijske ličnosti, moglo se čuti na stručnom predavanju koje je u susret obilježavanju Svjetskog dana podrške oboljelima od epilepsije “Ljubičastog dana”, održano u bijeljinskoj Poljoprivrednoj i medicinskoj školi.

Uz ovu se bolest još uvijek vezuju brojne predrasude, pa je pacijentima stigmatizacija ponekad teža i od same bolesti.Najbitnije je edukovati ljude kako ispravno postupiti i pomoći osobi koja ima epileptički napad stav je predavača i učenika koji su prisustvovali ovom stručnom predavanju.

Ljubičasti dan se počeo obilježavati u svijetu 2008. godine na inicijativu djevojčice koja se osjećala  usamljeno i stigmatizovano od društva zbog svoje bolesti, pa je odlučila govoriti o epilepsiji u širim krugovima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *