Obilježen Evropski dan jezika, građanima dijeljene knjige

Narodna biblioteka “Filip Višnjić” i škola stranih jezika “Anglija” iz Bijeljine organizovali su danas obilježavanje Evropskog dana jezika, a tim povodom građanima je podijeljeno pedesetak knjiga na engleskom, francuskom, njemačkom, italijanskom i srpskom jeziku.

Direktor biblioteke Jovan Cvjetković rekao je da su druženje sa građanima organizovali kao i svake godine kako bi ukazali na značaj poznavanja stranih jezika i kultura.

On je istakao da će za članove Narodne biblioteke, kojih ima oko 10.000, krajem oktobra biti organizovan besplatan kurs francuskog jezika koji će trajati oko tri mjeseca, te pozvao sve zainteresovane da se prijave.

“Na ovaj način želimo da zainteresujemo građane da nauče bar osnove jezika”, rekao je novinarima Cvjetković, dodajući da u Narodnoj biblioteci postoji francuska čitaonica “Viktor Igo”.

Cvjetković je naveo da je francuski zapostavljen iako na području grada postoji veliki broj profesora, te da zbog toga žele da posvete pažnju očuvanju ovog jezika.

Direktor škole stranih jezika “Anglija” Verica Amidžić izrazila je zadovoljstvo povodom obilježavanja Evropskog dana jezika iako je ovogodišnja manifestacija skromnija zbog epidemiološke situacije, te dodala da to ne umanjuje važnost učenja stranih jezika.

“Ako hoćete da budete dio svijeta morate da učite engleski, ako hoćete da budete dio Evrope morate da učite njemački”, istakla je Amidžićeva.

Ona je rekla da se u ovoj školi nastava održava i uživo i onlajn zbog virusa korona, te da svi koji žele da uče imaju uslove.

U obilježavanju Evropskog dana jezika učestvovali su i predstavnici Američkog kutka, koji od prošle godine radi u prostorijama Narodne biblioteke, a njegov koordinator Dalibor Todorović rekao je da je danas poznavanje jezika lična šansa svake osobe na tržištu rada.

Na platou ispred Narodne biblioteke student Germanistike na Univerzitetu u Novom Sadu Ljubiša Petrović čitao je građanima pjesme na njemačkom jeziku.

Ovogodišnja manifestacija održana je u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, na platou ispred Narodne biblioteke “Filip Višnjić”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *