O ratarskim radovima u martu: U toku pripreme pred sjetvu kukuruza /VIDEO/

Prema informacijama  Odjeljenja za poljoprivredu planirano je da u proljećnoj sjetvi u Semberiji bude zasijano oko 32.400 hektara oranice. Najveće površine pripašće kukuruzu. Poljoprivrednici bi u sjetvu trebalo da uđu početkom aprila, a pred njima je kažu veoma skupa i neizvijesna sezona.

Cijene mineralnog đubriva već mjesecima ruše rekorde, visoke su i cijene goriva što poljoprivrednike uoči proljetne sjetve stavlja na veće muke. Poznato je da se u Semberiji obrađuje svaki pedalj plodne oranice, pa se nameće pitanje kako će njive biti obrađene ove godine ako su gotovo svi inputi u zahtjevnom poslu skuplji.

Velika je potražnja za sjemenskim kukuruzom na tržištu širom Srpske. U okviru dodatnih mjera podrške poljoprivredi u ukupnom iznosu od 10 miliona, predviđena je i stavka od 2,2 miliona KM za regresiranje nabavke sjemena kukuruza, tako da će svim registrovanim proizvođačima koji kupe sjeme biti vraćeno na račun 20 odsto sredstava.

Prema informacijama  Odjeljenja za poljoprivredu sjetva je jesenas na području Semberije  obavljena na oko 17.700 hekatara, najveće površine oko 14.300 hektara  pripale su pšenici, što je više za oko 250 hektara u odnosu na sjetvu iz 2020. godine. Proljetna sjetva planirana je na površini od oko 32.400 hektara. Najdominantnija ratarica na semberskim poljima, biće kukuruz. Klimatske promjene posljednjih godina pomjeraju i rokove sjetve, pa Semberci u ove poslove otpočinju krajem marta i početkom aprila mjeseca.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *