O podršci mladima s ciljem sprečavanja samoubistava /VIDEO/

Za mentalno zdravlje prevencija je prvenstveno briga o fizičkom zdravlju, dobra socijalizacija, druženje, odlazak u prirodu i fizička aktivnost. Ako se pojavi problem treba se javiti profesionalcima i da se to rješava, u ranim fazama bolesti, poručeno je sa okruglog stola koji je održan u Bijeljini.

“Razgovor o našoj djeci u svjetlu ljubavi, nadanja, radovanja” organizovala je Gradska uprava, kako bi mladima bilo omogućeno da otvoreno govore sa profesionalcima  o problemima koji, u najgorem slučaju, dovode do samoubistava.

Mnogo kaže Mlađenovićeva pričamo, pišemo i komentarišemo na društvenim mrežama o ovom problemu, a niko ne vodi neke kvalitetne razgovore kako bi sagledali gdje je problem i zašto se to dešava. S toga je napominje i organizovan ovaj okrugli sto.

Statistike nema, ali Grubač smatra da je definitivno riječ o rastućem problemu i da se to vidi u svakodnevnom radu stručnjaka.

Stručnjaci ističu da probleme djece i mladih najčešće prepoznaju i prvi reaguju roditelji, ali je sve više situacija da se mladi i sami javljaju za stručnu pomoć, što je kaže dobra praksa.

Da je sve više mladih koji se sreću sa problemima mentalnog zdravlja, naročito u posljednje dvije godine, ukazuje Grubač i ističe da ljudi treba da se oslobode i da se više javljaju stručnjacima.

To su kaže nove dijagnoze i nešto novo sa čim se susreće i struka i što se na žalost širi velikom brzinom prijeteći da u budućnosti postane sve veći problem. Postavlja se i pitanje, šta je prevencija?

Realizuje se i Projekat “Mentalna pismenost” koji je usmjeren na rad sa mladima kroz digitalne medije i društvene mreže, s obzirom na činjenicu da su upravo mladi u najvećoj mjeri i fokusirani na takav vid komunikacije .

Odzivom mladih na dosadašnje aktivnosti nismo zadovoljni, ističe Zejnilović.

Projekat “Mentalna pismenost” podržavaju Gradska uprava i Dom zdravlja Bijeljina i već je u sklopu njega organizovano nekoliko predavanja, kažu u Odjeljenju za društvene djelatnosti grada.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *