Nulta parking zona rješenje za smanjenje gužvi /VIDEO/

U Bijeljini bi u narednih godinu do dvije dana mogla biti uspoostavljena zona nultog parkiranja u centru grada. Drugačije rečeno u bulevaru Vuka Karadžića ispred suda i Gradskog trga, pa do muzičke škole bi bilo zabranjeno parkiranje i ukinuta sva parking mjesta.

Kada se izgradi prva gradska garaža na prostoru između ulica 27. marta i slastičarne Mozart, u centru Bijeljine će biti uspostavljena zona takozvanog nultog parkiranja, koja bi se poklapala sa zonom predviđenog gradskog šetališta, od skretanja u bulevar Vuka Karadžića do Muzičke škole.

Cilj je izmjestiti promet vozila iz centra i stimulisati vozača da se parkiraju u široj gradskoj zoni, jer su sadašnji podaci alarmantni.

Trenutno je u crvenoj zoni oko 450 parking mjesta za čije korištenje se naplaćuje marka po satu, dok se u plavoj zoni nalazi oko 400 mjesta čija cijena je duplo jefitinija.

Računa se da bi se zabranom parkiranja izgubilo oko 30% parking mjesta u crvenoj zoni, ali da bi se to nadomjestilo mjestima u javnoj garaži. Koliko će koštati parkiranje u garaži?

Ovo je kaže Vasić samo početak gradnje gradskih garaža i pokušaja regulacije parkiranja u centru grada, kako bi se oslobodio uži centar. Svi veliki gradovi su, kaže, na osnovu isksustva došli do zaključka da je ovo najbolje rješenje posebno u starijim dijelovima i zonama u kojima je saobraćajna infastruktura zastarjela i nedovoljna u odnosu na broj vozila.

Nadležni smatraju da će se na ovaj način smanjiti ne samo dnevna gužva u centralnom gradskom dijelu, naročito u jutarnjem i popodnevnom špicu nego uticati i na smanjenje zagađenosti štetnim sastojcima izduvnih gasova motornih vozila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *