NSRS o budžetu i ekonomskim reformama /VIDEO/

Budžet Republike Srpske za iduću godinu i ekonomske reforme danas pred poslanicima aktuelnog saziva Narodne Skupštine Republike Srpske. Prijedlog Vlade je da Budžet Republike Srpske, bude pet milijardi i 383 miliona maraka, što je za 873 miliona više, u odnosu na drugi ovogodišnji rebalans. Evo kako je tekla raspšrava.

 Programom reformi u naredne tri godine predviđena je, između ostalog,i reforma javnih preduzeća u Srpskoj.

Priordne resurse Srpske treba racionalno koristiti i uskladiti ih sa ekonomskim razvojem Republike, kažu u Privrednoj komori.

Prosječna plata u narednom periodu nakon oporezivanja biće u rasponu od 1.208 KM u 2023. do 1.312 KM u 2025. godini. Predviđen je i nastavak reforme zdravstvenog sistema. U oblasti poljoprivrede, industrije i usluga predviđene su mjere unapređenja konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i podrška prerađivačkoj industriji.

Prijedlogu programa ekonomskih reformi 2023 – 2025. godine mnogo je lošiji od prethodnog, stava su bili poslanici opozicionih stranaka.

Nametale su se i na ovom zasijedanju političke tema, koje su diskusiju pokušale odvesti dalje od tema na dnevnom redu skupštinske sjednice.

Tokom posebne sjednice poslanik Miladin Stanić govorio je o zapošljavanju poljoprivrednih inženjera van granica BiH. Mjera o podršci zapošljavanju poljoprivrednih inženjera postoji već sedam ili osam godina, odgovorio je resorni ministar

Uslijedila je i poslanička rasprava o budžetu RS za iduću godinu. Tokom obraćanja u skupštinskoj sali predsjednik BORS-a Radan Ostojić ukazao je na težak materijalni položaj boračkih kategorija stanovništva. Zahtjevi BORS-a su kaže jedinstven borački dodatak za sve borce koji su bili u zoni borbenih dejstava, i to pet KM po mjesecu učešća u toj zoni, te da svi borci od prve do sedme kategorije dobiju pravo na mjesečni borački dodatak, povećanje porodičnih i ličnih invalidnina, sistemska pomoć licima optuženim i osuđenim za navodne ratne zločine, te rješavanje pitanja zapošljavanja djece poginulih boraca.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *