Novinari, prosvjetari i policija zajedno na vakcinaciji

Medijski radnici, koji su zbog prirode posla od početka pandemije virusa korona u stalnom kontaktu sa drugim osobama, mogućnost vakcinacije će imati kada se budu vakcinisali prosvjetni radnici i policajci.

Potvrdio je ovo za “Nezavisne” Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekavši da će vakcinacija ovih grupa početi s prilivom veće količine vakcina.

“Novinari, fotoreporteri, snimatelji i svi drugi medijski radnici koji su često na terenu i u kontaktu sa drugim osobama vakcinisaće se u isto vrijeme kada i prosvjetni radnici i policajci”, naveo je Zeljković.

Kada je riječ o edukaciji i informisanju građana o vakcinama i procesu vakcinacije protiv virusa korona, grad Banjaluka je pripremio letke koji će biti podijeljeni građanima grada na Vrbasu, a Zeljković ističe da je Institut pripremio sličan materijal koji će biti distribuiran u cijeloj Republici Srpskoj.

“Pripremili smo materijal koji je u završnoj fazi i zajedno s kolegama iz UNICEF-a, koji će vršiti štampanje, biće distribuiran po čitavoj Srpskoj”, kazao je Zeljković.

Dodao je da još ne znaju tačan datum kada će početi distribucija ovog materijala, ali da će istovremeno biti upućen prema svim opštinama u Srpskoj.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, kazao je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma BiH da bi do kraja marta građanima BiH na raspolaganju trebalo da bude 190.000 vakcina protiv virusa korona, te da ni on niti SNSD nisu krivi zbog zastoja u nabavci vakcina, već da je krivica na proizvođačima.

Istakao je da je dosad putem Kovaks mehanizma u BiH stiglo oko 50.000 vakcina, te da je 30.000 stiglo kao donacija Turske, 50.000 je obezbijedila Kina, Srpska je nabavila oko 50.000, dok je 10.000 cjepiva FBiH dobila kao donaciju iz Srbije.

Podsjetio je da je putem mehanizma Kovaks naručeno 1.320.000 vakcina, od čega su prve doze stigle 25. marta, te da nastavljaju stizati sukcesivno.

Govoreći o projektu regionalne inicijative nabavke vakcina za zemlje zapadnog Balkana, čiji nosilac je Srbija, Tegeltija je rekao da je pisao entitetima da li kroz ovu inicijativu žele da ih nabave.

“Dobio sam odgovor da FBiH želi 300.000, Republika Srpska 40.000 i Brčko distrikt 10.000 doza. Ne postoje još sigurni rokovi kada bi bila isporuka vakcina iz ove zajedničke regionalne nabavke”, dodao je Tegeltija. On je rekao da se naredne sedmice očekuje dolazak 50.000 doza “Sinopharmovih” vakcina, koje će donirati Kina za BiH.

Adil Osmanović, šef Kluba SDA u Predstavničkom domu BiH, rekao je da će SDA tražiti smjenu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije ukoliko se, kako kaže, ne angažuje na nabavci vakcina protiv virusa korona za BiH.

“Onog trenutka kada je postalo jasno da Kovaks mehanizam ne daje željene rezultate bilo je nedopustivo da predsjedavajući Savjeta ministara i ministar civilnih poslova ne krenu u direktne razgovore s proizvođačima i svojim kolegama premijerima zemalja, kako članica EU, tako i drugih”, rekao je Osmanović. Dodao je da mu nije jasno zašto se predsjedavajući Savjeta ministara više ne aktivira kada je riječ o nabavci vakcina. Prema njegovom mišljenju, predsjedavajući Savjeta ministara i premijeri bi trebalo da krenu po svijetu i traže vakcine, jer je sigurno da se na taj način može doći do njih.

“Evidentno je da postoji problem nabavke vakcina u BiH i u većini zemalja EU, ali ja ne želim da govorim ko je odgovoran za situaciju u drugim zemljama. Kada se traži odgovornost u BiH, ona je najmanje na meni i Savjetu ministara. Ta odgovornost je mnogo više na nekim drugim i onima koji su komentarisali problem nabavke vakcina u BiH”, istakao je Tegeltija.

Najavljeno je da danas u Sarajevu treba da se sastanu Tegeltija, Radovan Višković, premijer RS, i Fadil Novalić, premijer FBiH, a riječi će biti o epidemiološkoj situacija u BiH te o nabavci vakcina protiv virusa korona.

FBiH odbila bržu registraciju vakcina

Prijedlog da se donese zaključak kojim se od Vijeća ministara i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH traži da hitno izrade i predlože izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kako bi se omogućila brža registracija vakcina protiv kovida nije prošao, jer nije bilo entitetske većine iz FBiH.

Prijedlog je uputio Nenad Stevandić, predsjedavajući Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu BiH, koji je predložio izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kako bi se ubrzala nabavka vakcina.

Slovenija će oštro kazniti one koji odlaze u BiH

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs najavio je da će se strogo kažnjavati oni koji budu odlazili u zemlje s crvene epidemiološke liste, kao što su zemlje zapadnog Balkana, a među njima i u BiH.

“U Sloveniji živi veliki broj naših nekadašnjih državljana, ljudi koji imaju stalno ili privremeno boravište u BiH ili Srbiji, a kod nas žive privremeno. Uobičajena je praksa da oni za vikend, a posebno za praznike, kakvi su pred nama, odlaze svojim kućama”, rekao je Hojs.

(Nezavisne)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *