Novi virus korona potvrđen kod još 19 osoba

Novi virus korona u Republici Srpskoj potvrđen je kod 19 lica od 572 testirana uzoraka u posljednja 24 časa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Do sada je u Republici Srpskoj oboljelo 1.105 lica, oporavilo se 455, a preminulo je 69 osoba.

Kada je riječ o novozaraženim, virus je potrvđen kod 11 muškaraca, te osam žena.

Pet osoba je iz Gacka, po tri osobe su iz Doboja, Gradiške i Laktaša, dvije iz Banjaluke i po jedna iz Prijedora, Teslića i Dervente.

Petnaest osoba je navelo kontakt sa pozitivnim licima, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

Novi virus potvrđen je kod jedne doktorice iz Bolnice u Gradišci i jedne medicinske sestre iz Prijedora. U protekla 24 časa testirano je 58 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Kneževa, Prijedora, Bijeljine, Gradiške, Teslića, Doboja, Broda, Višegrada, Foče, Pala, Bratunca, Čelinca, Nevesinja, Gacka, Trebinja i Zvornika.

Testirano je i 11 osoba koje borave i rade u domovima za starija lica, 14 republičkih inspektora i 145 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju, a ovi rezultati su negativni.

U Republici Srpskoj do sada je testirano ukupno 17.720 osobe.

U Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske liječi se 136 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo virusa korona, a na Odjeljenju Kovid-19 hospitalizovana su 42 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji tri pacijenata.

Kod četiri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije.

Na Odjelu hirurgije /stara lokacija/ su 24 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije /stara lokacija/ su 62 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je 57 pacijenata sa kovid-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje devet, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu dvije, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru sedam i u Univerzitetskoj bolnici u Foči šest pacijenata.

Kada je riječ o objektima za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci su 201 osoba, te po dvije osobe u Studentskom domu u Trebinju i Domu učenika u Bijeljini.

U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.030 osoba, a nadzor je završen kod 25.342 osobe.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo 250 osoba, iz karantina je izašlo njih 231 i upućeni su u lokalne karantine, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi 30 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *