Nove knjige za Biblioteku “Filip Višnjić” /VIDEO/

Dan bibliotekara RS koji se obilježava 9. oktobra, dobar je povod da se ukaže na važnost knjige i čitanja kao važnih segmenata koji doprinose obrazovanju, ali i da se skrene pažnja na položaj radnika i stanja u bibliotekama širom Srpske.

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini imaju se čim pohvaliti. Ova ustanova kulture, pokazuju to godišnji izvještaji o radu Biblioteke, najposjećenija je u gradu. U susret Danu bibliotekara Srpske, bijeljinska biblioteka je dobila 137 novih naslova. Sredstva za nabavku knjiga izdvojila je Gradska uprava Bijeljina.

Napredne tehnologije jesu važne za obrazovanje, ali jedina relevantna informacija nalazi se u knjigama i bez obzira na predrasude da će tehnologija ostaviti knjigu u zapećku to nije tako – ljudi se sve više okreću knjizi. Da je to zaista tako, potvrđuje broj članova,  koji je Narodnu bibluoteku “Filip Višnjić” u Bijeljini svrstao na prvo mjesto među svim bibliotekama u Republici Srpskoj. Osluškujući sugestije i potrebe svojih čitalaca, Bibiloteka je kroz donaciju Gradske uprave, obogatila svoj knjižni fond, a nove knjige će već od sutra biti dostupne čitaocima.

Gradska uprava Bijeljina je za nove naslove koji su obogatili knjižni fond biblioteke izdvojila 2.000 KM. Da ova ustanova kulture može računati na podršku grada i u narednom periodu, rekao je prilikom posjete biblioteci gradonačelnik Bijeljine.

Biblioteka je prošlu godinu završila sa više od 10.000 članova i sa više od 200.000 posjeta. Cilj nam je da u saradnji sa Gradskom upravom obezbijedimo bolje uslove za rad i do sada je na tom planu urađeno mnogo, podsjeća direktor Biblioteke.

Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ postala je nosilac svih kvalitetnih i važnih kulturnih dešavanja u Bijeljini.To je postala kroz organizaciju promocija novih književnih dela i poetskih večeri, izložbama ali i brojnim drugim sadržajima, koji su obogatili duhovni život Bijeljinaca.Ipak, pandemija virusa korona uticala je i na organizaciju ovakvih događaja u proteklih sedam mjeseci, pa u rukovodstvu ove ustanove kulture očekuju da će se i u tom smislu stanje popraviti na bolje.

Narodna biblioteka „Filip Višnjiić“ matična je biblioteka, zadužena da pruža usluge i pomaže školske i fakultetske biblioteke na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara. Njeguje kulturno i duhovno blago, maternji srpski jezik i ćirilicu. Bijeljinska biblioteka raspolaže i sa bogatim zavičajnim fondom, a u vlasništvu ima i brojne rijetke i stare knjige. Bibliotekarstvo u Bijeljini postoji od 1919. godine, kada je osnovano prvo Društvo za njegovanje narodnog zdravlja i prosvećivanje. Prva gradska biblioteka u Bijeljini sa radom je počela 1932. godine, a 1982. godine preseljena je u sadašnje prostorije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.