Nova sorta jabuke u frižideru traje do godinu dana

Nova sorta jabuke pod nazivom Kosmik krisp, za čije razvijanje su naučnicima bile potrebne dvije decenije i koja navodno traje do godinu dana u frižideru, od danas je u prodaji u SAD.

Ova američka sorta jabuke nastala je na Državnom univerzitetu Vašington još 1997. godine. Lansiranje čvrste, svježe i sočne jabuke koštalo je 10 miliona dolara, prenio je portal Klix.

Trenutno je dostupna isključivo u SAD, međutim, početkom naredne godine stiže i na police prodavnica u svijetu. Dobijena je ukrštanjem dvije već postojeće sorte jabuka, kako bi se stvorila još slađa, hrskavija i sočnija voćka koja. Ukoliko se skladišti na odgovarajuci način, može ostati svježa i do godinu dana.

Danas širom Vašingtona raste više od 12 miliona stabala ovog drveta, a voćnjaci prekrivaju oko 12.000 hektara. Procjenjuje se da će uzgajivači od prodaje ukupno zaraditi 30 miliona dolara.

Sorta je prvenstveno bila poznata kao WA38. Naziv Kosmic Krisp inspirisan je raspršenim sitnim bijelim mrljama po njenoj tamnocrvenoj kori, koja podsjeća na noćno nebo.

Najpopularnije sorte jabuke sa ovog podneblja, Golden Delišes i Red Delišes, suočile su se sa žestokom konkurencijom Pink Ledi i Rojal Gala. Jabuke su, inače, nakon banana najprodavanije voće u SAD.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *