Niže carine spuštaju cijene gotovih proizvoda

Domaći privrednici, koji još od pojave pandemije virusa korona nikako da isplivaju iz problema, pozdravili su odluku o smanjenju carina pri uvozu pojedinih sirovina ističući da će to doprinijeti i nižim cijenama finalnih proizvoda.

Direktor prehrambene industrije “Sava Semberija” iz Bijeljine Stevo Filipović rekao je za “Glas Srpske” da je svaka odluka o smanjenju nameta dobrodošla i odražava se i na cijenu finalnog proizvoda.

– Smanjenje dažbina prilikom uvoza repromaterijala reflektovaće se na cijenu gotovog proizvoda. Pozdravljam sve odluke koje se odnose na smanjenje davanja, a koje olakšavaju proizvodnju – rekao je Filipović.

Podsjetio je da su iza domaćih privrednika teške godine, koje su obilježili globalni problemi, od pandemije virusa korona, preko krize koja je izazvana sukobom u Ukrajini do poskupljenja svega što koriste u izradi finalnog proizvoda.

– Cisternu mazuta smo ranije plaćali oko 15.000, a lani i do 54.000 maraka. I sve ostalo je poskupjelo, tako da svaka odluka koja ide u pravcu olakšavanja poslovanja i rasterećenja privrede doprinosi ublažavanju posljedica svih problema koje smo imali prošle godine – kazao je Filipović.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo kaže da je odluka o neplaćanju carine na repromaterijal koji se koristi za proizvode koji se izvoze potpuno logična, jer proizvod ne ostaje u zemlji.

– To je za privredu od velikog značaja, jer većinu naših proizvoda po automatizmu čini konkurentnijim u Evropskoj uniji – kazao je Partalo za “Glas”.

On je dodao da kada je u pitanju drvoprerada, repromaterijal koji je oslobođen carine uglavnom stiže iz Rusije i Kine.

– Nažalost zbog rata ljetos je stao uvoz šperploča iz Rusije, a bili smo baš veliki uvoznici, više od 100 šlepera godišnje i ta odluka štedjela nam je oko 200.000 evra. Od te šperploče proizvodili smo višeslojne podove koje smo izvozili dalje u EU. To je sada blokirano, ali odluka je u svakom slučaju dobra i nadam se da će postati trajna – kazao je Partalo.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH naveli su da Savjet ministara u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi na godišnjem nivou usvaja ovu privremenu mjeru s ciljem podrške domaćoj privredi, njenom konkurentnijem i povoljnijem poslovanju te zadržavanju postojećih radnih mjesta i novom zapošljavanju.

Odlukom koja je na snazi do 31. decembra ove godine obuhvaćene su 63 tarifne oznake iz prehrambene, tekstilne, obućarske, metalne i drugih industrija.

– Za veliki broj privrednih subjekata donošenje ove odluke je od velikog značaja za opstanak proizvodnje, s obzirom na snažan udar na privredu tokom pandemije i odnosi se na oko 40.000 radnika – naveli su u resornom ministarstvu.

Uslovi

Uz carinsku deklaraciju, radi ostvarivanja prava na uvoz robe sa smanjenim carinama, podnosi se potvrda Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da će se roba koristi u vlastitoj proizvodnji.

Osim toga potrebna je i potvrda Spoljnotrgovinske komore BiH da se roba ne proizvodi u BiH ili da roba domaće proizvodnje ne zadovoljava potrebe privrede i tržišta.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *