Niš: Trudnica koja je bila na respiratoru rodila sina, pa preminula /VIDEO/

Srbija uskoro ulazi u šesti mjesec borbe protiv koronavirusa. Broj novozaraženih se, prema riječima epidemiologa, stabilizovao i nalazimo se na “platou”. Da bi se virus zauzdao, svi moraju biti odgovorni. Cijeli  svijet je uplašen i svi se pripremaju, pored korone, i za novu epidemiju sezonskog gripa.

Tridesetčetvorogodišnja trudnica iz Vranja koja je bila na respiratoru na intezivnoj njezi u Kliničkom centru Niš preminula je nakon porođaja. Ona je na svijet donijela dječaka koji je u stabilnom stanju.

Epidemiološka situacija u Vojvodini je nepovoljna, a samo tokom proteklog vikenda zabilježen je novi 361 slučaj zaraze virusom korona, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. U Užicu je otvorena nova privremena kovid bolnica u zgradi nekadašnje kasarne, čiji je kapacite više od 150 mjesta. U novoj bolnici smještena su 22 pacijenta, to će biti bolnica za pacijente iz čitavog Zlativnorskog okruga.

U Leskovcu je vanredna situacija produžena još dvije nedjelje zbog nepovoljne epidemiološke situacije. U čačanskoj Opštoj bolnici na liječenju je 149 pacijenata. Smanjuje se broj pacijenata u kovid bolnicama u Vranju. U Kraljevu su  u  bolnici preminule tri osobe, a registrovano je 15 novozaraženih. Epidemiološka situacija u Šapcu bolja je  nego prije desetak dana.

Stanje u Kosovskoj Mitrovici je stabilno, na liječenju  je 105 pacijenata. Iz Prištine  su najavili pooštravanje mjera, koje se tiču ulaska na Kosovo i Metohiju. Kosovska vlada pripremila je novi set preventivnih mjera kako bi pojačala borbu protiv širenja koronavirusa.

Nova korona se u drugom naletu ne ponaša isključivo kao respiratorni virus i sve je više slučajeva sa veoma teškim kardiološkim problemima. Kod mladih ljudi zaraženih koronom sve je veća učestalost tromboze i srce napadnuto virusom postaje masa bez snage, kaže za TV Prva kardiolog prof. dr Višeslav Hadžitanović.

U Crnu Goru je dopremljen četvrti kontigent medicinske opreme, koji sadrži 86 respiratora i preko 235.000 komada lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema. Donacija je dio projekta Evropske unije za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19, ukupne vrijednosti 3 miliona eura, a koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori. Na jesen se pored korona virusa očekuje i sezonski grip.

“Cijeli svijet je uplašen i svi se pripremaju, pored korone, i za novu epidemiju sezonskog gripa. Postoji pravilo da uvijek imao jedan virus koji je dominantan tako da, pretpostavljam, ako se sada nešto može pretpostaviti, da će biti epidemije gripa ali ona će prethoditi novom talasu korona virusne epidemije u koliko je uopšte bude”, zaključila je virusolog Tanja Jovanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *