Nikola Mirotić sa ikonom u litiji prema Podgorici

Jedan od najboljih evropskih košarkaša i rođeni Podgoričanin Nikola Mirotić učestvuje danas sa vjerujućim narodom u litiji iz Lješanske nahije ka Podgorici.

Mirotić je i potpisnik peticije za povlačenje zakona o otimanju imovine Srpske pravoslavne crkve, koju je potpisalo više od 100.000 vjernika u Crnoj Gori.

Potomci svetorodne loze Petrović Njegoš predvode litiju sa istorijskih Krusa prema Podgorici.

Pleme Marka Miljanova-Kuči krenuli su u litiju do Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gdje će biti služen moleban i potom krenuti litija koju će predvoditi Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije.

Litija u kojoj učestvuju hiljade vjernika stigla je portu Manastira Đurđevi stupovi u Beranama, protojerej-stavrofor Miloš Vesin iz Čikaga služi moleban, a raširena je i trobojka dugačka stotinu metara.

U Bijelom Polju okupio se 30.000 ljudi koji su rano jutros krenuli u litijama iz više krajeva opštine, centar okupljanja je Crkva Svetih apostola Petra i Pavla.

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja poručio da su u toku litije svenarodnog preporoda za vaskrsenje Crne Gore.

“Više nam ne smetaju ni vjera, ni nacija, a naročito ne politika da bismo svi bili jedno i zajedno branili naše svetinje. Vaskrsla je naša vjera, nade, a vaskrsao je i čisti obraz naše države koji su neki decenijama prljali”, navodi se u saopštenju.

Iz Odbora su izrazili zahvalnost svim čestitim Pljevljacima koji su dokazali da duša ovoga grada nije izgubljena, te da je gospodstvenost koja ih je uvijek krasila, preživjela sve muke i nevolje.

Oni su zahvalili Njegovom preosveštenstu episkopu mileševskom Atanasiju, koji ne štedeći sebe učestvuje u borbi i uvijek predvodi litije pljevaljskim ulicama.

Krenule su i litije iz okolnih mjesta ka Herceg Novom, Kotoru, Baru, Nikšiću, Pljevljaima i drugim većim gradovima u Crnoj Gori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *