Hiljade vjernika na ulicama Budve, Bara, Danilovgrada…

Na budvanskim ulicama večeras je hiljade vjernika u litiji koju predvode sveštenici Mitroplije crnogorsko-primorske i gradonačelnik Budve Marko Bato Carević.

Litija je krenula ka Crkvi Svete Petke u Budvi, a prije nje služen je moleban u starogradskoj Crkvi Svete Trojice.

Okupljeni vjernici uzvikuju “Ne damo svetinje!” i “Crna Gora i Srbija – to je jedna familija”.

U Plužinama je u Crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban, a građanima se obratio arhimandrit Petar Petrić iz kijevsko-pečerske lavre, koji je rekao da je čitav svijet zadivljen odlučnošću naroda u Crnoj Gori da strada za svoju vjeru.

“Nikoga mi ne mrzimo, ničije nećemo, ali svoju svetinju ne damo”, poručio je Petrić, dodavši da se ne radi samo o oduzimanju i prisvajanju crkve i imovine, već se dovodi u pitanje spasenje duše i postojanje.

“Litije u Crnoj Gori su put za Isusom, a taj put je uvijek trnovit, ali na kraju njega uvijek dolazi vaskrsenje čitavog naroda”, rekao je Petrić.

Kolašinci su još jednom litijom gradskim ulicama pokazali neslaganje sa usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, nakon molebana u Crkvi svetog Dimitrija.

Molitvena litija u kojoj je bilo više hiljada vjernikao držana je i u Baru, kao i moleban Bogorodici u Hramu Svetog Jovana Vladimira.

U Crkvi Svete Tekle u Danilovgradu je održan moleban Bogorodici, a potom i molitvena litija u gradu ispod Ostroga.

U Danilovgradu, koji broji 5.000 stanovnika, u litiji je bilo oko 3.000 što znači da je svako ko je mogao izaći bio u molitvenom hodu za odbranu svetinja.

Prema procjenama Mitropolije crnogorsko-primorske na litijama u gradovima širom Crne Gore večeras je bilo više od 200.000 pravoslavnih vjernika, građana, ali i mještana drugih vjeroispovijesti.

Na litijama u Podgorici i Nikšiću, koje predvode raško-prizrenski Teodosije i crnogorsko-primorski Amfilohije, nalazi se više od 100.000 građana.

MITROPOLIT AMFILOHIJE: NAROD NEMA VIŠE STRAHA

U Nikšiću su današnji moleban i litija okupili oko 40.000 ljudi, koji su izrazili protest zbog diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je predvodio litiju, rekao je da narod u Crnoj Gori više nema straha.

“Ovaj narod se oslobodio straha, a bilo je puno straha. Ovaj narod je neustrašiv i vraća se Crnoj Gori i onom najsvetijem što je imao. Nadam se u Boga da će i ovi koji su donijeli ovaj bezakoni, njega i ukloniti, da će spasiti obraz svoj, predsjednika države i čitave države. Nadam se da ćemo se vratiti Crnoj Gori”, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je rekao da na Zapadu saslušaju narod kada ih se sakupi tri odsto, a u Crnoj Gori se okupi pola naroda.

“Nastavićemo ove litije i nadam se da će glas naroda čuti ovi glavari i da će ga poslušati, ako su demokrate, a ne demonokratija”, poručio je mitropolit Amfilohije.

Danas su ranije u molitvenom hodu u Nikšić stigle kolone vjernika iz više mjesta iz okoline, a najduža molitvena litija bila je iz Ostroga u kojoj je bilo oko 10.000 vjernika iz svih krajeva regiona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *