Nezavidno stanje u štalama, uvoz remeti domaću proizvodnju /VIDEO/

Opšte stanje u poljoprivredi nije dobro, ocjenjuje Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

Poljoprivrednici kaže on uveliko razmišljaju o proljetnoj sjetvi a cijene repromaterijala iz dana u dan sve veće.Teška je dodaje situacija i sa stočnim fondom. Potražnje je ističe na zavidnom nivou ali nema se šta prodati.

Tražimo i dalje uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje i da te mjere obuhvate i zemlje evropske unije i zemlje CEFTA-e, kaže prvi čovjek Udruženja poljoprivrednika FBiH. Dok dogovora o zabrani uvoza nema, domaći stočari kaže Nedžad Bićo odustaju od proizvodnje.

Na prosječnim farmama stoke ima samo za vlastite potrebe, rijetko ko se osmjelio da se upusti u ozbiljniju proizvodnju, kažu u Regionalnom udruženju poljoprivrednika Semberije i Majevice.

Nedostaje nam kaže Nedžad Bićo kvalitetna strategija i pribojava se da će od posla na farmama odustati i oni koji su bili najuporniji da ga očuvaju.

Stočna hrana je skupa, a gotovo svakodnevno se bilježi oscijalcija cijena u mnogim sektorima. Nelojalna konkurencija sve izraženija jer domaći proizvođači stoke ne mogu biti konkurentni u tržišnoj utakmici sa mesom iz uvoza.

Kada bi balans između cijena proizvodnje i potrošnje bio bolji procjenjuje se da bi sa domaćih farmi bilo moguće zadovoljiti značajan dio potreba domaćeg tržišta za mesom. Međutim stabilnosti u proizvodnji mesa nema već više od godinu dana.

Kao i proizvođači I domaći mesoprerađivači u nezavidnoj situaciji, što se na kraju odražava na krajnjeg potrošača.

Uvoz remeti domaću proizvodnju mesa, pa optimizma za predstojeći period u ovom sektoru nema, bez uvođenja zaštitnih mjera u sve težim uslovima poslovanja na farmama, kaže Stojan Marinković.

I dok poljoprivrednici vape za zaštitnim mjerama pozivajući nadležne na bh nivou da hitno riješe problem koji je opteretio domaću proizvodnju, mnogi su stava da od toga ni ovoga puta neće biti ništa jer je kako kažu veoma teško do kompromisa i zajedničkog stava koji bi bio od koristi građanima po mnogim pitanjima u BiH.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.