Nešković predstavio opštinu Lopare na manifestaciji “Dani Srbije i Srpske kulture” u Parizu

U okviru manifestacije „Dani Srbije i srpske kulture“ u Parizu sinoć (22. juna) je predstavljena izložba eksponata i turističko privrednog potencijala opštine Lopare.

„U prezentaciji opštine Lopare predstavljeni su privredni, a naročito turistički, kulturni i društveni resursi lokalne zajednice“, saopštio je novinarima Želimir Nešković, koji je u svečanoj sali crkve „Sveti Sava“ predstavio pomenutu lokalnu zajednicu.

On je govorio o odnosu matice i opštine Lopare sa svojom dijasporom i naveo 15 projekata koje su Majevičani iz dijaspore sproveli na području svoje lokalne zajednice, a oni su zasnovani na izgradnji infrastrukture, stambenim objektima, svadbenom salonu, bazenskom kompleksu za kupanje, hladnjači, investicijama u oblast poljoprivrede i voćarstva i privrednim subjektima iz oblasti metalske industrije.

Nešković je istakao da su Lopare jedan od najboljih primjera saradnje matice i dijaspore, te da je Udruženje Majevičana u Švajcarskoj nosilac te saradnje, kako u oblasti privrednih ulaganja, tako i na humanitarnom planu.

Navedenom događaju u Parizu, u organizaciji Saveza Srba Francuske, prisustvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, književnici srpskog porijekla koji žive i rade u Francuskoj, kao i umjetnici koji učestvuju u programu „Karavan kulture“, koji u organizaciji Udruženja „Koreni“, predvodi Petar Gojković i sprovodi se u nekoliko gradova širom Evrope.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *