Neophodna stalna edukacija – Potrošači ne znaju dovoljno svoja prava /VIDEO/

“Potrošači u Srpskoj i BiH ne znaju dovoljno svoja prava ,  ali  ni trgovci i davaoci usluga, zbog čega je neophodna stalna edukacija”, rečeno je na predavanju ,,Informisanje potrošača o njihovim pravima” koje su u Ekonomskoj školi u Bijeljini održali predstavnici  Udruženja proizvođača ,,Zvono” iz Bijeljine i Ministarstva trgovine i turizma RS .

Tržište i RS i BiH još uvijek nije dovoljno uređeno. Udruženja potrošača imaju značajnu ulogu u postizanju potrebnih standarda ponašanja trgovaca, davalaca usluga i dugih učesnika, rečeno je na predavanju učenicima Ekonomske škole u Bijeljini.

Tokom 2019. godine Ministarstvo trgovine RS registrovalo je oko 3000 prigovora po raznim osnovama. Simptomatično je da se godinama unazad, najveći broj pritužbi  odnosi na usluge i u oblasti telekomunikcija.

Potrošači prilikom ostvarivanja svojih prava najčešće griješe u procedurama. Prvo se treba uzeti i sačuvati račun,  po potrebi i  kopirati kako ne bi izblijedio tokom trajanja garancije proizvoda.

Srednjoškolci su svjesni problema sa kojima se mogu susresti. Neki od njih su se već imali iskustva sa  vraćanjem proizvoda .

Iz Ministarstva trgovine je naglašeno da je Zakon o zaštiti potrošača do sada više puta mijenjan.

Vlada RS od 2008 godine pruža podršku u radu oko 10 udruženja potrošača i realizaciji projekata poput ovih u srednjim školama Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *