Boljom organizacijom pčelara lakše do podsticaja /VIDEO/

Veliki su potencijali za pčelarenje na području Semberije, pa su mnogi u ovom poslu vidjeli svoju šansu.

Ipak, u borbi sa prirodom u kojoj harmoniju narušavaju česte klimatske promjene, teško je kažu pčelari održati pčelinjake jakima i iz košnica iznijeti dovoljne količine najpoznatijeg pčelinjeg proizvoda.

Opredjeljeni su kažu da se oslanjaju na nova saznanja stručnjaka, pa su im organizovane obuke dobro došle u momentu kada očekuju novu sezonu pčelarenja.

Iz godine u godinu pčelariti je teže, meda u prošloj godini gotovo da nije ni bilo, a u pčelinjacima probleme stvara i pojava varoe. S toga su neophodne i edukacije koje za cilj imaju podizanje nivoa znanja pčelara uz podsjećanje na obavezne aktivnosti koje treba da primjene u pčelinjacima.

Pčelari u Srpskoj ove godine mogu očekivati veću podršku resornog ministarstva, kao i mogućnost da apliciraju na sredstva kroz Pravilnik o kapitalnim ulaganjima.

Kroz realizaciju projekta Farma dva, finansirane su i edukacije za pčelare na području BiH. Osim Bijeljine, predavanja su održana u još nekoliko susjednih opština. Kako da unaprijede posao saznali su i pčelari sa područja Sokolca, Vlasenice, Lopara i Ugljevika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *