“Nema zastoja”: E-karticu preuzelo oko 400.000 građana u Srpskoj

Kada je riječ o realizaciji Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) u zdravstvenim ustanovama, zastoja nema, osim onog koji je pruzrokovan aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Odgovor je to iz Fonda na pitanje Srpskainfo da li hapšenje Slavka Bojića, koji je ujedno i direktor firme “MMSCODE”, sa kojom je Fond sklopio sporazum za provođenje projekta IZIS, koči provođenje ovog projekta u Srpskoj.

Bojić je, podsjetimo, zajedno sa Branislavom Zeljkovićem, Sašom Markovićem i Draganom Dubravcem, uhapšen zbog teških zloupotreba u procesu javnih nabavki.

Konzorcijum

Iz Fonda preciziraju da je ”MMSCODE” d.o.o. Banjaluka dio konzorcijuma koji čine još ”Lanaco” d.o.o. Banjaluka i ”Ericsson Nikola Tesla” d.d. Zagreb i koji su u postupku javne nabavke izabrani kao najpovoljniji ponuđač kada je u pitanju realizacija sistema.

Okvirni sporazum sa ovim konzorcijumom FZO Republike Srpske potpisao je u julu 2018. godine. Vrijednost projekta je oko 23 miliona maraka.

Iz Fonda poručuju da je, i pored epidemije, IZIS sistem implementiran i dostupan svima, budući da su sve javne zdravstvene ustanove potpisale sporazum o razmjeni podataka u okviru IZIS-a.

– Tako da u svim regijama Republike Srpske zdravstvene ustanove unose podatke u IZIS i već sada uočavaju njegove prednosti, posebno što sada porodični doktor ima direktan uvid u svaki pregled koji je imao njegov pacijent na višem nivou zdravstvene zaštite. U kojoj mjeri će se koristiti IZIS zavisi i od spremnosti zdrastvenih ustanova da svoje sisteme prilagode novom načinu rada – govore iz FZO.

Postepeno uvođenje

Fond je najavio da primjena IZIS-a u svim zdravstvenim ustanovama počinje od 1. avgusta. Međutim, Banjalučani svjedoče da se projekat u ovom gradu još ne primjenjuje, iako su preuzeli svoju e-karticu. Fond smo pitali i zašto se kasni sa implementacijom.

– Kada je riječ o DZ Banjaluka, kao najvećoj zdravstvenoj ustanovi primarnog nivoa zdravstvene zaštite, sa najvećim brojem osiguranika, takođe je počela implentacija IZIS-a. Međutim, zbog veličine doma zdravlja, specifičnosti rada, ogromnog broja timova porodične medicine (skoro petina od ukupnog broja timova porodične medicine u čitavoj RS), IZIS se uvodi postepeno. Tako je Centar za bazičnu rehabilitaciju, HES, te Centar za mentalno zdravlje već počeo da koristi IZIS, a postepeno se uvodi i u sve ostale službe doma zdravlja – preciziraju iz Fonda.

Kako poručuju, IZIS nisu samo elektronske kartice, već međusobno uvezivanje zdravstvenih ustanova, integrisanje podataka u jedan sistem, što podrazumijeva i razmjenu medicinskih podataka, “što je možda i najvažniji segment ovog projekta”.

– To znači da ako je pacijent bio u bilo kojoj privatnoj ustanovi, ili više njih, da kada dođe u, na primjer, službu hitne pomoći ili u UKC RS ili u bilo koju bolnicu, nadležni ljekari u skladu s definisanim pravom pristupa vide koji su pregledi rađeni tom pacijentu u drugim ustanovama, koje terapije je primao. To će, između ostalog, spriječiti dupliranje pregleda i doprinijeti efikasnijem liječenju pacijenata na osnovu uvida ljekara u njegov elektronski karton, gdje će biti integrisani medicinski podaci o pacijentu iz svih ustanova u kojima mu je pružana zdravstvena zaštita. To do IZIS-a nije bilo moguće, jer je svaka zdravstvena ustanova bila sistem za sebe – kažu iz FZO RS.

Informaciona uvezanost

Preciziraju da je do sada oko 400.000 osiguranika preuzelo svoju elektronsku karticu.

– Ovaj proces je znatno ubrzan i zbog činjenice da je Fond podjelu elektronskih kartica organizovao posredstvom poslodavaca za radnike i članove porodica koji su preko radnika prijavljeni na zdravstveno osiguranje. Samo u Filijali FZO RS Banjaluka do sada je uručeno oko 150.000 e-kartica – rekli su iz ove institucije.

IZIS podrazumijeva potpunu integraciju, odnosno informacionu uvezanost svih ustanova zdravstvenog sistema Srpske, te upotrebu elektronskih uputnica, recepata, kartica umjesto zdravstvenih knjižica i elektronskog kartona.

Dosadašnji kartoni pacijenata zamjenjuju se elektronskim zdravstvenim kartonima, koji sadrže sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, nezavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prikupljeni. Ljekari na jednom mjestu imaju detaljan uvid u pacijentovu istoriju liječenja, te podatake o alergijama, hroničnim oboljenjima, terapijama koje je primao i drugo.

(SrpskaInfo)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *