Nema saglasnosti političkog Sarajeva za zaštitu domaće proizvodnje

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da nema saglasnosti ni podrške političkog Sarajeva zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje.

Minić je istakao da ne može biti zaštite od prekomjernog uvoza ako na nivou zajedničkih institucija BiH nema spremnosti za kompromis.

“Ako imamo nekoga ko nije spreman na kompromis da ide gasovod ispod rijeke Drine i da se radi Hidroelektrana `Buk Bijela`, onda ne znam kako će taj neko biti za to da poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj imaju bilo kakvu zaštitu ili pogodnost”, rekao je Minić novinarima nakon sastanka u Bijeljini sa semberskim poljoprivrednicima.

Minić je naveo da se ne može uticati na prekomjerni uvoz svega u BiH i ocijenio da su poražavajući podaci o tome koliko se uvozi kukuruza, pšenice i mesa.

On je dodao da je na terenu sa poljoprivrednim proizvođačima razgovarao o pripremi jesenje sjetve i podsticajima za narednu godinu, te naglasio da je čuo dobre prijedloge.

“Moramo predvidjeti takav budžet da poljoprivredna proizvodnja bude održiva i da imamo izvjesnost u toj proizvodnji”, ocijenio je Minić.

Za podsticaje u mljekarstavu, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je rekao da bi ubuduće trebali da budu po grlu, kako bi se izbjegle eventualne malverzacije i naveo da je do sada popisano više od 92 odsto, odnosno 32.000 muznih grla.

“To je dodatnih 10 miliona KM za mljekare, koji će biti isplaćeni po grlu i ako vidimo da je taj model efektivniji, korektniji i manje podložan eventualnoj malverzaciji, sigurno da ćemo taj model primijeniti”, naveo je Minić.

Govoreći o afričkoj kugi svinja, on je najavio da će do kraja sedmice resorno ministarstvo donijeti rješenje kojim će na tri mjeseca zabraniti unos svinja na mjestima javljanja bolesti i eutanazije.

“S ponosom ističem da smo prvi u regionu dozvolili devet načina konzumacije mesa i interventnim otkupom spasili 7.500 najkvalitetnijih i zdravih svinja, a uz mogućnost provoza iz ugroženog područja spasili još 5.000 svinja”, rekao je Minić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije i Majevice” Savo Bakajlić zahvalio je Miniću i resornom ministartsvu za spremnost da u dogovoru sa domaćim proizvođačima hrane pokušaju naći najbolji način da se pomogne poljoprivrednicima, naročito uoči jesenje sjetve u proizvodnoj godini za koju se rekli da je katastrofalna.

“Svi smo optimisti i razgovaraćemo kad god bude trebalo da bi se zajedničkim snagama sačuvala poljopriredna proizvodnja”, rekao je on.

Bakajlić je naveo da je potrebno podići podsticaj na 800 KM po hektaru, pojednostaviti obaveze u vezi sa porezom na dohodak, a naročito na nivou zajedničkih institucija BiH obezbijediti zaštitu domaće proizvodnje i uvođenje takozanog plavog dizela.

“Uvoz je uništio poljoprivrednu proizvodnju u BiH”, dodao je Bakajlić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *