Nema mjesta panici, opada dotok vode iz svih pravaca u slivu rijeke Drine /VIDEO/

Trudnica i još tri lica evakusani su protekle noći iz kuće, koju je voda opkolila u vikend-naselju u Janji kod Bijeljine. Drina u Bijeljini jutros je premašila kotu vanredne odbrane od poplava.

 Semberci koji žive uz ovu rijeku i poznaju njenu ćud iz sata u sat nadgledali su stanje vodostaja. Mještani Janje kažu nisu u strahu od eventualnih poplava, ali traže da nadležni više porade na čišćenju kanala.

U Popovima i Amajlijama danima prate stanje, lokacija Orlovo Polje kažu mještani tačka je koju  najčešće obilaze. Najbitnije su im kažu u ovakvoj situaciji pravovremene informacije.

Građani u ovom momentu mogu da odahnu jer je dotok vode iz svih pravaca u slivu Drine značajno opao, kaže direktor Voda Srpske.

Stanje na terenu nakon što su uvedene vanredne mjere odbrane od poplava za poplavno područje Semberije sagledao je danas i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić.

U posljednjih nekoliko dana imali smo izraženu opasnost od poplava izazvanu velikom količinom padavina, u ovom trenutku ništa nije alarmantno, situacija je pod kontrolom i prati se stanje na terenu, ističe Milan Novitović.

Danas je u Vladi potvrđeno da u ovoj situaciji gradonačelnik Bijeljine nije odgovarao na pozive premijera i predstavnika republičkih institucija.

Milan Novitović kaže da se gradonačelnik Bijeljine u ovakvim situacijama ponaša kako navodi suproitno Zakonu.

Pratimo kaže Novitović stanje širom Republike, najavljene padavine smo dodaje spremno dočekali i do sada najkvalitetnije proveli preventivne mjere.

Ono što je sigurno izgradnja drinskog nasipa jedini je bedem koji bi zaštitio u potpunosti Semberiju od velikih voda i poplava. Novinari su danas pitali i zašto do sada ovaj vodoprivredni objekat nije izgrađen.

Javna ustanova “Vode Srpske” proglasila je danas  stanje redovne odbrane od poplava i za područje Dubičke ravni u opštini Kozarska Dubica nakon što je vodostaj na rijeci Savi u Jasenovcu u 12.00 časova prešao 800 centimetara i ima tendenciju daljeg rasta.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *