Nema kupaca za domaće maline

Iako je berba kasnih sorti malina u Srpskoj u samom finišu, otkupna cijena za ovu sezonu još nije formirana, a mnogi proizvođači su zbog tako neizvjesne situacije potpuno odustali od berbe preostalog roda.

Proizvođači ovog voća su maline odavno predali hladnjačarima, ali i nakon nekoliko mjeseci ne znaju kada će i koliko novca dobiti za svoj trud.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet”, koje okuplja proizvođače jagodičastog voća u regiji Birač, Ivan Stojanović za “Glas Srpske” kaže da je svaki komentar o ovako teškom stanju suvišan.

– Nedavno sam razgovarao sa jednim od otkupljivača, raspitivao se šta je planirao i koja je konačna otkupna cijena, međutim, njegov odgovor je da ništa nije prodao i još ne zna koliko može da plati preuzeti rod – rekao je Stojanović.

Sve prilike su, kako kaže, da će ta cijena biti 2,80 KM plus PDV.

– To znači da cijena neće biti ni tri marke, kao što su bile pretpostavke prije mjesec dana. Dao sam maline, a ne znam cijenu. Hladnjačari plaćaju akontativno koliko ko može, a za ostalo ne znaju ni oni sami – rekao je Stojanović i dodao da još ima proizvođača koji nisu naplatili ni prošlogodišnji rod, pa su mnogi zbog toga i na sudu.

Objasnio je da kilogram proizvedene maline proizvođača košta oko 3,50 KM, pa i do 3,80 KM, što pokazuje da je u samom startu u manjku za marku. Dodao je da su otkupne cijene lani bile od pet do 8,50 KM po kilogramu.

– Iz Bratunca ni kilogram malina nije prodat niti izvezen u inostranstvo, a kupina nešto sasvim malo – rekao je Stojanović.

Dodao je da su ove godine beračima plaćali od 1,50 do dvije KM po kilogramu ili dnevnicu od 70 do 80 KM.

– Napustio sam jesenju berbu malina i kupina jer se ne isplati, a ima i onih koji su već uništili malinjake. U zasadima još ima malina i, generalno, nije završena berba, a plodove jedu ptice – kazao je Stojanović.

Slična situacija je i u Tesliću, a proizvođač iz te opštine Dragomir Pavlović, koji je maline do ove godine uzgajao na pola hektara, odustao je od ovog posla.

– Imajući u vidu situaciju na tržištu, nisam ulagao u malinjak. Uzgojio sam male količine za vlastite potrebe i nakon 20 godina odustao od proizvodnje malina – kazao je Pavlović i dodao da je o otkupnim cijenama malina suludo i govoriti.

Da je situacija neizvjesna, saglasan je i vlasnik hladnjače “Agro dr” iz Bratunca Petko Rankić koji kaže da bi otkupna cijena trebalo da bude 2,80 KM plus PDV. Dodao je da su hladnjačari i lani bili u minusu, a ako tako bude i ove godine, mogu samo zatvoriti firmu.

– Još nema tržišta za otkupljenih oko 1.000 tona malina i kupina. Imao sam kupce iz Njemačke koji su nudili 1,60 evra i 1,80 evra po kilogramu, u zavisnosti od klase i kvaliteta, ali nismo pristali na to. Čekam dobru cijenu, a malina u hladnjačama može da stoji na minus 20 i dvije do tri godine – kazao je Rankić i dodao da će, kada prodaju maline i isplate troškove, znati koliko novca mogu dati proizvođačima.

Kvalitet

Ivan Stojanović kaže da je kvalitet ovogodišnjeg roda malina odličan.

– Prinosi su u odnosu na lani malo podbacili, jer pojedini proizvođači u to nisu ulagali. Poučeni iskustvom od lani, znali su da cijena neće biti isplativa – rekao je Stojanović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *