Nekažnjavanje zločinaca novi zločin nad žrtvama: 27 godina od otvaranja grobnice u Mrkonjić Gradu

Na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu danas je služen parastos i položeni vijenci povodom 27 godina od otvaranja masovne grobnice iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog civila i borca ubijenih u napadu Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO-a 1995. godine.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da je ovo najveća masovna grobnica srpskog naroda u Republici Srpskoj iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

“Ovo je dan kada se svi prisjećamo žrtava ovoga kraja i tragično je da su sve žrtve zvjerski ubijene, mučene i masakrirane”, izjavila je Graorčeva novinarima.

Ona je dodala da za ove zločine još niko nije odgovarao, iako je svima poznato šta se ovdje dešavalo i da je za sve odgovorna hrvatska vojska.

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Mrkonjić Grad Zdravko Karać rekao je da se ne vide nikakvi znaci da će za zločine u Mrkonjić Gradu neko odgovarati.

“Nažalost, poslije 27 godina niko nije odgovarao, a ne vide se ni tragovi da bi neko mogao da odgovara. Što se tiče odgovornosti, tu su najviše zakazali sud i tužilaštvo”, dodao je Karać.

Petar Mitrić, koji je u mrkonjićkoj masovnoj grobnici pronašao brata Duška i dva rođaka Petra i Milorada, istakao je da sjećanja ne blijede i da su iza preživjelih članova porodice godine patnje, tuge i bijede.

“Sjećam se kad je počelo otkopavanje grobnice, svi smo se nadali da nećemo pronaći žrtve, ali je uslijedio pakao za porodice i za sve građane. Tu je bilo lisica, kanopaca, plinskih boca, žice, jezivo”, prisjetio se Mitrić.

On je istakao da je najgore što se ponovo vrši zločin nad ovim nevino umorenim žrtvama jer niko ne odgovara za zločine i jer je prije nekoliko dana predsjednik Hrvatske odlikovao jedinice hrvatske vojske koje su u drugim mjestima vršile zločine onakve kakvi su vršeni u Mrkonjić Gradu.

“To je novi zločin nad ovim žrtvama i nad porodicama koje polako izumiru i nestaju čekajući pravdu”, dodao je Mitrić.

Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske u septembru i oktobru 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 120.000 Srba.

Ubijeno je 1.646 ljudi, a još 420 civila i vojnika vodi se kao nestalo.

Tokom ofanzive na srpski etnički prostor došlo je do ogromnih razaranja i ljudskih žrtava. Samo u Mrkonjić Gradu utvrđena je materijalna šteta od 680 miliona KM.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje opštine Mrkonjić Grad, u pravoslavnom groblju pronađena je masovna grobnica sa 181 tijelom zvjerski ubijenih Srba.

Među njima je bio 81 civil, od kojih 10 žena, 97 boraca Vojske Republike Srpske i tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a u manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela.

Otvaranje masovne grobnice i ekshumacije počele su 1. aprila 1996. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *