Negativni svi koji su bili u kontaktu sa ljekarom iz Doboja /VIDEO/

Virus korona potvrđen je kod još sedam lica u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

“Tri lica su muškog, a četiri ženskog pola. Jedno lice je iz Banjaluke i šest iz Gradiške”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Šeranić je rekao da su sva ova lica trenutno stabilnog zdravstvenog stanja i nalaze se u izolaciji, te da će dalje biti praćeni u skladu sa procedurom.

Ministar je precizirao da je riječ o muškarcima srednje, starije i mlađe životne dobi, da su dva ženska lica srednje životne dobi, jedna starije i jedna mlađe životne dobi.

On je rekao da ukupan broj oboljelih od virusa korona u Srpskoj sada iznosi 162, od čega su 91 muškarci i 71 žena.

Šeranić je istakao da su svi nalazi koji su došli iz kontakata ljekara iz Doboja negativni, što smatra dobrim.

“Kolega je na liječenju u bolnici i dobrog je zdravstvenog stanja”, istakao je Šeranić.

Kada je riječ o Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, Šeranić je rekao da se trenutno 28 lica nalazi na Klinici za infektologiju gdje se liječi 25 lica sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a tri lica su na respiratoru.

On je rekao da se u objektu pulmologije na staroj lokaciji UKC-a Republike Srpske nalazi 15 lica, pod zdravstvenim nadzorom u Srpskoj nalazi se 16.519 lica, dok je iz zdravstvenog nadzora ukupno izašlo 2.239 lica.

Šeranić je rekao da su juče testirane četiri osobe iz karantina u Šamcu i sve su negativne na virus korona, pa su dalje upućene prema svojim lokalnim zajednicama.

Govoreći o stanju na granicia, Šeranić je rekao da je u okviru graničnih prelaza stavljen karantin u Gradišci, Brodu i Šamcu, te da se danas očekuje stavljanje u funkciju i karantina na Rači.

“Lica sa graničnih prelaza od Novog Grada do Gradine sprovode se u karantin u Gradišku gdje će se obavljati dalji pregledi u skladu sa procedurom”, istakao je Šeranić.

On je rekao da se jutros u karantinu na graničnom prelazu Gradiška nalazi 82 lica, od čega 24 lica sa prebivalištem u Federaciji BiH /FBiH/, dok su ostalih 58 državljani Republike Srpske.

U karantinu u Šamcu je 11 lica i to devet iz Republike Srpske i dvoje iz FBiH, dok se u karantinu u Brodu nalazi 112 lica, od čega 39 lica iz Republike Srpske, a ostali iz FBiH.

Šeranić je naglasio da će u skladu sa procedurom nastaviti da testiraju sve uzorke koji dolaze iz karantina sa graničnih prelaza, kao i onih koji su bili u direktnom kontaktu sa licem koje je pozitivno na virus.

On je podsjetio da se danas održava i posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i da će se, u skladu sa tim kakva odluka bude donesena, pripremati dalje aktivnosti u sektoru zdravstva i drugim sektorima.

“Ovo je vrlo važan dan jer ćemo nakon odluke, za koju se nadam da će biti donesena, postati mnogo operativniji. Ovaj segment nije samo zdravstvo već se tiče i mnogih drugih sfera samog života naših građana”, zaključio je Šeranić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *