Nedostatak dijagnostičkih sredstava i savremene opreme problem veterinara u Srpskoj /VIDEO/

Veterinarske službe u Srpskoj uprkos vanrednom stanju rade, ali uz redukovan broj radnika i sve propisane mjere zaštite. Svakom ko ulazi u veterinarske ambulante mjeri se i tjelesna temperatura.

Na farmama se život nije zaustavio jer životinje za pandemiju ne znaju, ali je kako kažu bijeljinski veterinari situacija na gazdinstvima stabilna. Veterinari na teren izlaze po pozivu, kako za vrijeme radnog vremena, tako i u slučaju ako je u pitanju hitna intervencija, pa poziv zaprime i tokom noći.

Veterinari rade u službama od javnog značaja pa tako sa radom ne smiju prekinuti. Najznačajnije je spriječiti širenje zaraznih bolesti kod životinja, a sve zbog održavanja lanca bezbjednosti ishrane stanovništva. Veterinarima koji svakodnevno rade sa životinjama, nisu nepoznanica korona virusi, kojih ima kod teladi i pasa.

Ono što je sigurno građani nemaju razloga za brigu kada je u pitanju konzumacija mesa ili drugih proizvoda životinjskog porijekla.

Korona virusi kod životinja izazivaju probleme u digestivnom i probavnom traktu životinje i dovode do dijareja.

U svijetu su zabilježeni slučajevi, da su od kovida 19 oboljele i životinje.

Veterinarski nadzor redovan je na domaćim farmama, kao i vakcinacije životinja u zavisnosti od toga da li se radi o farmama svinja ili goveda. Za sada problema sa zaraznim bolestima nema.

Na povoljnu sliku zdravlja grla na farmama utiče i smanjeno kretanje većeg broja ljudi.

Bruceloza se na području Republike Srpske javlja sporadično i to obično kod ovaca. Međutim, u ovim krajevima Srpske kažu veterinari, nema je već odavno. Nema promjena ni na svinjskim farmama, od kada je ukinuta vakcinacija protiv klasične kuge svinja.

Cjenovnik veterinarskih usluga ne mijenja se u posljednjih desetak godina. Napredak je uočen kod nabavke dijagnostičkih sredstava, laboratorijske opreme i specijalizovanih vozila koja su neophodna veterinarima za efikasnije obavljenje intervencija na terenu, a sve je omogućila ovogodišnja subvencija resornog ministarstva koja je predviđena pravilnikom.

Prema riječima Todorovića, sve veterinarske ambulante u Bijeljini uskoro će dobiti prskalice za dezinfekciju, koje je obezbijedilo resorno ministarstvo.

U susjednoj Srbiji Veterinarski specijalistički institut u Nišu od uključen je u borbu protiv novonastale pandemije. Ovaj Veterinarski institut radi i dijagnostifikovanje potencijalno zaraženih COVID-om 19.

Kao i u svakoj drugoj struci, problema ima i u veterinarstvu. Najveći problem je nedostatak dijagnostičkih sredsatava i savremene opreme.

Govoreći o potrebama za savremenijom dijagnostikom kod životinja, Todorović navodi štza bi u tom smislu trebalo unaprijediti.

Veterinari su kao i mnogi u Srpskoj podržali kampanju Privredne komore RS “Kupujmo domaće”.

A ako kako se i procjenjuje, proizvodna djelatnost doživi pad usljed pandemije virusa korona to će se po automatizmu odraziti i na pad u sektoru uslužnih djelatnosti gdje su i veterinarske ambulante. Samim ukidanjem vakcinacije protiv klasične kuge svinja veterinari u Srpskoj su već izgubili značajan dio sredstava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *