Meso puževa iz Semberije na trpezama širom Evrope /VIDEO/

Zorom ranom i rosom hladnom sakupljači puževa odlaze od kuće. Mnogi od njih već dugi niz godina znaju i gdje i kome mogu prodati prikupljene puževe. 

Nemanja Ostojić već 20 godina prikuplja puževe i bavi se organizovanim otkupom. Već dugi niz godina svi Semberci dobro znaju da puževe koje sakupe mogu prodati njemu. Puževe otkupljuje u naselju Galac po  cijeni od 1,20 KM za kilogram. Zbog trenutne situacije kaže nam, sezona ove godine kasni, inače počinje već početkom aprila.

Dnevno se može sakupiti i do 50 kg puževa, i to obično u ranim jutarnjim satima.
Puževi se skladište na tačno određen način. Tako mogu preživjeti i mjesec i po. Otkupljuje ih fabrika iz Zvornika gdje se prerađuju, pa puževi iz Semberije na kraju završe u Francuskoj koja ih izvozi na tržišta širom svijeta. Na zapadu završavaju i oprane kućice puževa.

I dok je jednima to hobi, u vrijeme ekonomske krize, neke porodice bukvalno žive od sakupljanja puževa.

Poznavaoci kažu da su ovo zahvalni krajevi za puževe. Bujna je vegetacija, ima puno čiste trave, što puževima odgovara.

Na našem području mogu se naći tri vrste puževa. Najkvalitetniji od njih je vinogradarski puž.

Puževi, kao beskrvna bića, imali su od ranohrišćanskih vremena počasno mesto na manastirskoj trpezi. Najcenjeniji je upravo vinogradarski puž. Puževi se dobro operu i prokuvaju u slanoj vodi. Zatim se kukicom izvuku iz ljuštura i očiste pa se stopala properu u mlakoj, slanoj vodi ili sa vinom odnosno limunom, da se odstrani sluz. Kada im dodate  razne začine te začinsko bilje, maslinovo ulje i bijeli luk nakon sat vremena krčkanja imaćete pravu svjetsku deliciju na trpezi.

Puževi nemaju neku veću primjenu u BiH, ali u zemljama EU-a to svakako nije slučaj. Puževi su cijenjen prehrambeni proizvod i značajan broj Evropljana uživa konzumirajući meso puža. Tu su i kozmetički proizvodi od puževe sluzi. Tako da iako bez neke posebne svrhe u BiH, puževi iz BiH završavaju na evropskim trpezama i U kozmetičkim fabrikama. Vrijednost izvoza puževa iz BiH U EVROPU MJERI se u desetinama miliona maraka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *