Ne stišava se bura u BORS-u, oglasio se i potpredsjednik Skupštine: Zapisnik o smjeni Savčića na Ilidži

Zapisnik sa sjednice Skupštine Boračke organizacije RS (BORS) nisam odnio kući, već se taj materijal nalazi u prostorijama “Ilidžanskog borca”, čiji sam član Predsjedništva, rekao je potpredsjednik Skupštine BORS-a Nemanja Močević.

Bura u BORS-u ne stišava se ni dva dana nakon održane sjednice Skupštine te organizacije na kojoj je glavna tema bilo razrješenje dužnosti predsjednika Milomira Savčića. Jedan dio boračkih organizacija tvrdi da je Savčić smijenjen u skladu sa Statutom, dok drugi navode da za to nije bilo dovoljno glasova i da su prekršeni svi akti. Zapisnik o tome kao ključni dokaz nije u prostorijama BORS-a.

– Zapisnik, kako u pisanoj, tako i tonskoj verziji postoji. Taj dokument nije samo završen i potpisan iz razloga jer nije završena ni skupština koja je prekinuta i nastavak je zakazan za 31. maj. Taj dokument ne može biti potpisan dok se skupština ne završi – kazao je “Glasu Srpske” Močević.

Naglasio je da će po okončanju sjednice Skupštine biti sačinjen i izvod iz zapisnika koji će biti dostupan svim članovima Skupštine BORS-a, kao i ostali materijali vezani za pomenutu skupštinu.

– Smatram da do završetka sjednice Skupštine BORS-a nema potrebe davati na uvid materijale sa nezavršenog zasjedanja. Posebno taj materijal ne treba da bude dostupan licima koja nisu prisustvovala samoj skupštini, nego su na različite načine pokušala da je opstruišu, između ostalog, i tendencioznim medijskim izjavama – dodao je Močević.

Podvukao je da je sjednica Skupštine BORS-a, koja je prekinuta u ponedjeljak, održana u skladu sa Statutom te organizacije, što će, kako je naglasio, biti vidljivo i nakon okončanja samog zasjedanja.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Aleksandar Savić rekao je u utorak da je tražio zapisnik sa zasjedanja Skupštine BORS-a na kojem je glavna tema bila razrješenje Savčića, ali da je obaviješten da je taj dokument i sav skupštinski materijal odnio Močević.

– To je, u najmanju ruku, smiješno što je rekao predsjednik Skupštine BORS-a gdje je završio zapisnik. Pa nije sjedište BORS-a na Ilidži, već u Banjaluci. Nadležna stručna služba koja je bila prisutna sa Močevićem trebalo je da zapisnik nakon zasjedanja preuzme i odnese ga u Banjaluku. Pa iako nije skupština završena, svi ti materijali trebali su da budu pod ključem do nastavka zasjedanja – rekao je “Glasu Srpske” Savić.

On je upitao i šta će zapisnik sa zasjedanja u prostorijama “Ilidžanskog borca”.

– To je presedan koji se prvi put desio od kada postoji BORS – naveo je Savić.

Generalu Savčiću, koji je optužen za ratne zločine, Sud BiH je 9. avgusta prošle godine odredio pritvor. Dan kasnije policija ga nije našla na adresi, zbog čega se zvanično vodi da je u bjekstvu i da nije na teritoriji BiH. Od tada je najveći dio Savčićevih poslova preuzeo predsjednik Predsjedništva BORS-a Aleksandar Savić.

O problemima ni riječi

Boračka populacija, s druge strane, bije bitku sa gorućim problemima, a o tome trenutno niko ne raspravlja u krovnoj organizaciji.

Pojedini borci u Srpskoj imaju samo borački dodatak sa kojim ne mogu pokriti ni ono osnovno za život, a nije završeno ni stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca. Gorući problem je zapošljavanje djece poginulih. Prema ranijim izjavama, u Srpskoj još ima više od 1.000 djece iz porodica poginulih koja nisu dobila nikakvo zaposlenje.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *