Ne miruje cijena jagnjadi, prasići sve skuplji /VIDEO/

Stanje na tržištu mesa prati se intenzivnije nego inače u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika te u sezoni slava. Ne miruju cijene jagnjadi, prasići su sve skuplji, a građani na mukama.Svemu je kumovala slaba ponuda, naročito u sektoru svinjarstva koji je ove godine pretrpio veliku štetu usljed afričke svinjake kuge.

Zbog manje ponude prasadi na tržištu izvijesno je da će obori tokom predstojećih praznika biti potpuno ispražnjeni. U semberskim selima i na gazdinstvima domaćina gdje afričke svinjske kuge nije bilo potražnja za prasadima je u ovo vrijeme ogromna, kažu poljoprivrednici.

Svjedoče i oni da je u posljednjih desetak dana evidentan rast cijena prasadi po kilogramu žive vage.

Afrička kuga drastično je smanjila ponudu svinja, ali i povećala potražnju za jagnjadima. Ipak ni u ovčarstvu na području Semberije ponuda jagnjadi za tržište nije za pohvalu, pa oni koji su u ovoj branši kažu sve što su imali za prodaju već je prodato ili još u novembru ugovoreno za prodaju.

Ono što ima od ponude na farmama već je ugovoreno i rasprodato. Domaća proizvodnja je u velikim problemima, a dobro upućeni kažu da će biti potrebne dvije do tri godine da se obnovi svinjski fond na ovom području.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *