Nastavljena sjetva, traktori s prvim mrakom izlaze sa njiva /VIDEO/

Posljednji sedmodnevni period bez čestih padavina i niskih temperatura iskoristili su poljoprivrednici da traktorima uđu na njive i nastave poslove koje je u startu kada je najmanje trebalo prekinuo hladni talas. Uprkos tome što zemljišni uslovi i nisu idealni, sa radovima više nismo mogli čekati, kažu semberski ratari koji su ovih dana intenzivine zaoravali sjeme soje, suncokreta i kukuruza.

Procjenjuje Radić da će ukoliko ne bude kvarova na radnim mašinama sjetva kukuruza koju je planirao na 25 hektara zemlje, biti završena za koji dan s tim da će sa njiva izlaziti sa prvim mrakom.

Provjeravaju i proizvođači šta je sa hibridima kukuruza koji su zaorani prije desetak dana. Optimalna vlažnost zemljišta i visoke dnevne temperature uslovili su da tada zaorano sjeme već pušta klicu, što je ocjenjuju dobro. Važno je obaviti sjetvu prije nego što iscuri optimalni rok jer bi mogli doći u probleme.

Više su zabrinuti oni koji su kukuruz sijali početkom aprila, sve faze razvoja prekinuli su loši vremenski uslovi, pa strahuju da bi hibridi koje su tada zaorali a još nisu počeli nicati, mogli i propasti.

Sve što poslovi više kasne, veći su i troškovi, a kukuruz uskladišten ljetos na dobroj je cijeni, što bi moglo značajno kompenzovati uloženo, no međutim problem je što je malo onih koji prošlogodišnjeg roda u ovo doba godine imaju za prodaju.

Regresirano gorivo je značajna stavka u ovom poslu. Mnogi će odlučili su veću količinu iskoristiti u jesenjem oranju koje je u odnosu na proljetnu sjetvu dosta zahtjevnije.

Dok vode bitku sa vremenom i žure da poslove oko sjetve privedu kraju, obradovala je i poljoprivrednike vijest da će resorno ministarstvo i ove godine podržati svaki zahtjev koji su predali oni koji su investirali na svojim imanjima i ulagali novac u kapitalne investicije. Ove godine su predati zahtjevi u vrijednosti subvencije od 17,6 miliona KM.

Radne mašine su skuplje u odnosu na godinu ranije, ali je podrška dobro došla, kažu semberski ratari.

Prije tri godine ministarstvo je odlučno krenulo sa podrškom kroz Pravilnik o kapitalnim investicijama, a iz godine u godinu zaprimali su veći broj zahtjeva poljoprivrednih proizvođača. Uzimajući u obzir trogodišnje pokazatelje nabavljeno je 3.292 traktora i priključka, što je za poljoprivredu u Srpskoj veoma značajno. Uprkos pandemiji poljoprivrednici investiraju u svoj posao u čemu ih u stopu prate i podržavaju ministarstvo i Vlada Srpske. Isplaćeni su i svi prošlogodišnji podsticaji, a do sada je isplaćeno i 9 miliona ovogodišnjih podsticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *