Nastavljena rasprava o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj /VIDEO/

Novi dan u skupštini Srpske, donio je konstruktivnu raspravu, za razliku od jučerašnje koja je nerijetko bila burna i daleko od tačke o kojoj se raspravlja.

Vladajući blok smatra da je bila opravdana odluka da se 28. marta uvede vanredno stanje, jer je, između ostalih mjera, predsjednica u skladu sa Ustavom Srpske, donijela neophodne Uredbe sa zakonskom snagom. Sada su se, ističu, stekli uslovi da takvo stanje bude ukinuto.

Za ukidanje je i PDP, iz kojeg tvrde da u Srpskoj nije ni trebalo da bude na snazi vanredno stanje. Sumnjaju u zloupotrebu javnih nabavki. Iz PDP-a su upitali zašto do sada nije ukinut policijski čas u Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se sve što se tiče donošenja uredbi za vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj dešavalo u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Predsjednik parlamenta je rekao da je vanredno stanje dalo mogućnost da se brže donose neka rješenja sa zakonskom snagom da bi život mogao da se odvija normalno. Istakao je da je bilo nemoguće da parlament radi u vrijeme vanrednog stanja.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da je vanredno stanje trebalo Srpskoj zbog pandemije virusa korona, ali da su stečeni uslovi za njegovo ukidanje. Reagujući na tvrdnje šefa Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Miladina Stanića da “ne zna šta priča”, Višković je rekao da je Stanić imao ogromnu korist od robnih rezervi.

Nakon jučerašnjeg obraćanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Narodnoj Skupštini, opozicija danas najavljuje krivične prijave. Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je da će uputiti tužbu protiv predsjednika SNSD-a i svih onih koji nelegalno prisluškuju narodne poslanike. Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, uputio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Dodika. Podnošenje krivične prijave najavljuje i Poslanik PDP-a Draško Stanivuković.

Dragan Lukač, minister unutrašnjih poslova RS, rekao je da niko u RS ne prisluškuje nikoga, a naročito ne narodne poslanike, već samo kriminalce i potencijalne teroristie koji mogu ugroziti RS.On je rekao da je sinoćna izjava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika bila samo politička igra.

Šef poslaničkog kluba PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Perica Bundalo, upitao je ministra policije Dragana Lukača šta je bijeli kombi radio pod njegovim balkonom ako ih policija ne prisluškuje.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je ono što je rekao sinoć na sjednci Narodne skupštine bio preformans.

Osim rasprave o ukidanju vanrednog stanja mogle su se u skupštinskoj sali danas čuti i direktne političke poruke. Poslanik SDS-a u skupštini Srpske Tomica Stojanović, poručio je da Bijeljina kako je rekao neće biti Doboj.

Po okončanju skupštinske rasprave poslanici bi trebalo da glasaju o ukidanju vanrednog stanja. Bude li ukinuto, Srpska se vraća u vanrednu situaciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *