Nasilje u školi zahtijeva strože kazne

Incident u Osnovnoj školi “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini, gdje je učenik sedmog razreda pogodio nastavnicu kamenom u glavu, uznemirio je javnost i podigao na noge policiju, a takvim i sličnim ekscesima, poručuju stručnjaci, jedino se može stati u kraj primjenom strožih disciplinskih mjera, poput isključenja iz škole na određeni period.

Dvanaestogodišnjak, koji je upućen u Banjaluku na ljekarsko posmatranje, u srijedu je u poslijepodnevnim časovima povrijedio nastavnicu u holu škole, a prošle sedmice je, prema riječima direktora ove škole Radenka Savića, imao konflikt sa drugim učenikom u školi.

– On je na početku posljednjeg časa druge smjene ušao u školu i dežurnom nastavniku rekao da želi da bratu odnese svesku. Dobio je odgovor da ipak mora da sačeka ispred škole. U tom trenutku iz zbornice je izašla nastavnica, koja mu nije predavala, i uključila se u razgovor, govoreći da napusti prostorije škole i sačeka ispred. Nakon toga je on prišao nastavnici i iz džepa izvadio kamen kojim ju je sa udaljenosti od pola metra-metar gađao u glavu i pobjegao – objašnjava Savić.

Dodao je da je odmah reagovao školski policajac i da je slučaj prijavljen policiji i Domu zdravlja, te da su pripadnici ovih službi izašli na lice mjesta.

– Mi uvijek reagujemo i na verbalno, a kamoli fizičko nasilje, ali, evo, dese se i neželjene situacije – kazao je Savić.

On je podsjetio da je Vlada RS pokrenula akcioni plan bezbjednosti učenika u svim osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

– Radićemo i dalje preventivno na poboljšanju odnosa učenika i prevazilaženju vršnjačkog i svakog oblika nasilja – istakao je Savić.

Sociolog Ivan Šijaković ističe za “Glas Srpske” da se konstantno priča o nekim mjerama u školi, ali ništa se ozbiljnije ne preduzima o tome pitanju.

– Odavno se osjeća da je narušen odnos između škole i ostalih društvenih subjekata, porodice, okruženja i slično. Škola uopšte više nije u centru pažnje i zato je toliko problema u obrazovnim ustanovama, dok roditelji samo traže da njihova djeca postignu što bolji uspjeh, bez obzira na njihovo ponašanje, mogućnosti i talenat – kazao je Šijaković.

On smatra da se nedisciplini, neodgovornosti, nepoštovanju pravila i starijih sada jedino može stati u kraj strožim kaznama.

– U škole bi hitno trebalo da budu uvedena pravila poput onih u Japanu, Južnoj Koreji i skandinavskim zemljama, gdje đake koji naprave eksces prema drugom učeniku suspenduju na polugodište ili školsku godinu. U slučaju da je u pitanju napad na nastavnika, učenika bi trebalo da iz škole izbace na godinu dana bez mogućnosti da se upiše u drugu ustanovu u Srpskoj ili BiH – kategoričan je Šijaković.

Prema riječima psihologa Aleksandra Milića, nasilje je uvijek odraz nekog nezadovoljstva kod djece. To nezadovoljstvo je, kaže, povezano sa njegovim osobinama i statusom u sredini u kojoj odrasta.

– Negativizam đaka je sve prisutniji. Zato je djecu potrebno afirmisati, više angažovati kako bi imala što manje slobodnog vremena – kazao je Milić.

S druge strane, nastavnici mu se, ističe, masovno žale da im je sve teže voditi nastavu, jer su đaci, kako tvrde, neposlušni, nedisciplinovani i neaktivni.

– Međutim, za nedisciplinovanost i neaktivnost đaka nastavnici su najviše i odgovorni. Oni treba da rade na tome da to promijene. Ne treba da se prilagođavaju samo prosječnim kapacitetima, nego da pažnju svima isto posvete, kako nadarenima tako i onima koji otežano uče – kazao je Milić.

Bolnica

Pomoćnik direktora bijeljinske bolnice Nela Mitrović istakla je da je nastavnica, koju je povrijedio učenik, imala posjekotinu koja je hirurški obrađena i dobrog je opšteg stanja.

– Nastavnica se žalila na glavobolju, vrtoglavicu, a potpuno je mogla da rekonstruiše događaj i nije imala druge tegobe – rekla je Mitrovićeva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *