Nasilje u porodici u Srpskoj u porastu, dvije osobe stradale

U prethodnoj godini prijavljena su 1.034 slučaja nasilja u porodici, što je više za 9,3 odsto u odnosu na 2021. godinu, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS).

Prema njihovim podacima, nasilje u porodici je počinilo 1.069 osoba nad 1.256 žrtava, pišu “Nezavisne“.

“U toku prošle godine evidentirano je 861 krivično djelo, što je povećenje za 16,4 odsto. Prema učiniocima nasilja u porodici podneseno je 855 izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu zbog počinjenog krivičnog djela i 173 izvještaja o izvršenom nasilju u porodici”, navode iz MUP-a.

Prilikom nasilja u porodici u 77 slučajeva je učinilac nasilja posjedovao oružje, od čega ga je u tri slučaja i upotrijebio.

“Učinioci nasilja u porodici su u 91,1 odsto slučajeva bili muškog pola. Prema starosti, najbrojniji učinioci su lica starosti od 41 do 50 godina, a evidentirano je i sedam maloljetnika koji su izvršili nasilje u porodici”, navode iz MUP-a.

Među žrtvama nasilja u porodici bila su i djeca do 14 godina, i to njih 110, i od 15 do 18 godina – njih 62.

“Prema vrsti nasilja u porodici, učinioci su žrtvama najčešće ugrožavali spokojstvo 102, te nad njima vršili psihičko nasilje 471, fizičko nasilje 639, ekonomsko šest, seksualno tri i druge oblike nasilja 92”, navode iz MUP-a.

Kako dodaju, nadležnim tužilaštvima je sprovedeno 15 lica, dok ih je sudovima sprovedeno 25.

“Najčešći odnos izvršioca i žrtve nasilja u porodici je suprug – supruga, odnosno takvih slučajeva je bilo 445, vanbračni partner – partnerka 126, otac – kćer 100, otac – sin 96, sin – majka 86, sin – otac 69, i drugo”, navode iz MUP-a RS i dodaju da su kao posljedica nasilja u porodici dva lica smrtno stradala.

Aleksandar Milić, psiholog, ističe za “Nezavisne novine” da je glavni problem povećanog nasilja u porodici taj što su one postale disfunkcionalne.

“Bitno je sagledati uzorke. Jedan od njih je nedostatak rada sa mladima, jer mi nemamo dovoljno vaspitnog rada sa djecom”, ističe Milić.

Prema njegovim riječima, nedostatak rada na kulturi ponašanja kod djece se odražava na njihov dalji život.

“To se mnogo odražava na njihov život, kako u vezama, tako i kasnije kada stupe u brakove, jer su u tim brakovima izgubljene emocije, pažnja, odnosno sve što vodi ka dobrom braku, a to kasnije vodi nasilju koje je sve češće i koje je, kako vidimo, svake godine sve više zastupljeno u porodicama”, rekao je Milić.

Kako kaže, takvim ljudima je narušeno mentalno zdravlje od ranijih dana odrastanja.

“Ne možemo očekivati funkcionalan brak ako dijete nije odrastalo u takvom braku. Ako imamo dijete koje je istraumirano, odnosno sklono devijacijama onda imamo i nasilje u porodici. Djeca sve trpe i nose dalje loše navike”, zaključio je Milić.

 Vrste nasilja u porodici

102 ugroženo spokojstvo

471 psihičko nasilje

639 fizičko nasilje

6 ekonomsko nasilje

3 seksualno nasilje

92 – ostali oblici nasilja


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *