Nasilje nad ženama i djecom eskaliralo tokom policijskog časa

Broj poziva i prijava nasilja nad ženama i djecom za vrijeme pandemije virusa korona povećan je za čak 30 odsto u odnosu na 2019. godinu, a prilično je eskaliralo za vrijeme policijskog časa, rekla je Srni Nataša Kurtuma, voditelj kacelarije u Fondaciji “Lara” u Bijeljini.

Kurtuma je objasnila da su žene za vrijeme policijskog časa, kada je bilo ograničeno kretanje i nasilje eskaliralo, duže bile zatvorene sa nasilnicima.

Ona je pojasnila da prijave nisu intenzivno pristizale na početku pandemije već poslije ukidanja policijskog časa, a problemi su se pojavili jer pojedine institucije nisu radile ili su imale ograničeno radno vrijeme, pa su primale samo prijave za koje su procijenili da su najhitnije.

“Žrtve su se onda više obraćale nama, često putem `Fejsbuk` stranica, `Vibera`, imejla, telefona jer žrtve nisu bile u mogućnosti da lično dođu u kancelariju”, rekla je Kurtuma.

Prema njenim riječima, kao oblici nasilja i dalje se bilježe i psihičko i fizičko nasilje, ali i ekonomsko.

“Ekonomska situacija se u većini porodica pogoršala tokom pandemije, što je doprinijelo da dođe do povećane pojave nasilja”, istakla je Kurtuma.

Ona je napomenula da su Sigurna kuća i Fondacija “Lara” sve vrijeme pandemije radili i da, na sreću, niko od njih nije bio pozitivan na virus korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.