Napreduje gradnja mosta na rijeci Savi kod Rače

Najveće gradilište u regionu, na budućoj trasi auto-puta Beograd – Bijeljina – Sarajevo je na rijeci Savi u Rači, na izgradnji novog mosta, koji će spojiti Srbiju i Republiku Srpsku.

Radovi na najkompleksnijem dijelu ovog projekta teku predviđenom dinamikom, i novi most već izranja u semberskoj ravnici na strani Srpske. Na izgradnji mosta, čija izgradnja košta oko 250 miliona evra, angažovani su radnici turske kompanije “Tašjapi”, a paralelno se gradi i trasa auto-puta od Kuzmina do Rače, u dužini od 18 kilometara.

Most i novi auto-put povezaće ne samo narode Srbije, BiH i RS, nego i njihove privrede, što je osnovni preduslov za bolji život u regionu, i ostanak mladih, stručnih ljudi na ovim prostorima. Intencija evropskih zemalja, da se između država grade integrisani granični prelaiz, po prvi put će biti realizovana upravo ovde u Rači, sa jednim, zajedničkim graničnim prelazom.

Dragan Jocić, nadzorni organ JP “Putevi Srbije”, najavljuje da će do kraja ove godine obale Save biti spojene, i da će pješaci moći da pređu novim mostom sa jedne na drugu obalu.

Most će biti dugačak 1.320, a širok 31 metar, od čega će 330 metara iznositi čelična konstrukcija iznad rijeke, a po završetku radova, gradiće se i pristupne saobraćajnice – kaže Jocić.

Radovi se izvode neprekidno, bez obzira na vremenske uslove, jer je radni dio mosta natkriven. U most će biti ugrađeno oko 70.000 kubika betona, i 10.000 tona armature. Za potrebe prevlačenja 3.000 tona čelične konstrukcije na drugu obalu, izgrađeno je vještačko brdo od 105.000 kubika šljunka, koje će sa privremenim nasipom, nakon završetka radova, biti uklonjeno.

Jocić ističe kako je ovaj zahtjevni posao dobra prilika, da mladi inženjeri iz Srbije vide na gradilištu uživo proces gradnje i uče o primjeni novih tehnologija u mostogradnji.

LJerka Ibrović, pomoćnik generalnog direktora JP “Putevi Srbije”, kaže da je riječ o izuzetno važnom projektu za Srbiju, ali i za Srpsku i BiH.

– Raduje me tempo kojim napreduje izgradnja mosta. Plan se poštuje, što je najvažnije, a u nekim poslovima se ide i ispred rokova – kaže Ibrovićeva.

JEDAN OD VAŽNIJIH PROJEKATA

Izgradnja auto-puta Kuzmin – Rača je jedan od važnijih projekata u okviru programa “Srbija 2025”. To je samo jedna kockica u mozaiku koji se zove jača Srbija, izjavila je svojevremeno Ana Brnabić, predsjednik Vlade Srbije.

Predsjednik Aleksandar Vučić je najavio da će Srbija, osim izgradnje novog mosta na Savi u Rači, pomoći i izgradnju oko 20 kilometara auto-puta od Rače do Bijeljine.

(Večernje novosti)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *