Naknadom od 750 KM obuhvatiti još stotinu porodica

Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj naći će se pod lupom i to u pravcu da i oni kojima je jedno od četvoro djece preminulo ostvare pravo na mjesečnu pomoć od 750 maraka.

Upravo ovaj zakon bio je jedna od tema jučerašnjeg sastanka predstavnika Republičkog udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” s ministarkom porodice, omladine i sporta RS Selmom Čabrić.

– Porodice u kojima je jedno od četvoro djece preminulo, od posljedica bolesti ili nesrećnim slučajem, primale su pomoć od 750 maraka od septembra do kraja prošle godine, dakle četiri mjeseca i to na osnovu odluke Vlade Srpske. Međutim, stupanjem zakona na snagu, odnosno od 1. januara ove godine, oni više nemaju pravo na tu naknadu – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja “Četiri plus” Miladin Gotovac.

Naglasio je da je takvih porodica u Srpskoj oko stotinu.

– Sada tih roditelja, nažalost, nema u zakonu. Tim višečlanim porodicama treba priznati pravo na mjesečnu naknadu od 750 maraka, kao i ostale benefite koje prate to zakonsko rješenje. Djeca više nisu živa, ali roditelji imaju rodne listove i mogu s tim dokazati da su imali četvoro djece – rekao je Gotovac.

Dodao je da su juče podnijeli zahtjev resornoj ministarki da se pokrene procedura izmjena pomenutog zakonskog rješenja kako bi pomenutim pravom bilo obuhvaćeno još oko 100 porodica.

– Po tom osnovu godišnje bi iz republičkog budžeta bilo isplaćeno oko 1,2 miliona maraka, što i nije neki veliki iznos, tako da se nadamo da će svi akteri koji su uključeni u ovu proceduru imati sluha i za te porodice  – naveo je Gotovac i dodao da su u Ministarstvu porodice, omladine i sporta saglasni s njima da pomenuti zakon treba pretrpjeti izmjene u pomenutom pravcu.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS juče su saopštili da je Čabrićeva održala prvi sastanak upravo s Udruženjem “Četiri plus” jer je bavljenje porodicom i pravima djece jedan od prioriteta.

– Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u RS primjenjuje se od početka godine i riječ je o značajnoj podršci višečlanim porodicama, za koju izdvajamo 70 miliona KM godišnje. Ovo je izuzetno značajna tema za populaciju koju zastupa udruženje, a pravo na finansijsko primanje je do sada ostvarilo oko 4.000 porodica – istakla je Čabrićeva.

Naveli su da je na sastanku razgovarano o potrebi analize primjene zakonskih rješenja koja regulišu prava djece i porodica te da će aktivnosti u tom smislu biti nastavljene.

Zakon o majci

Predstavnici Udruženja “Četiri plus” sa Selmom Čabrić razgovarali su i o ostalim aktivnostima tog udruženja, ali i zakonu o pravima majke i djeteta, koji već duže vrijeme zagovaraju.

– Usaglasili smo se da priču o tom zakonu otvorimo s predsjednikom RS Miloradom Dodikom i na njegovu adresu uputili smo poziv za sastanak – rekao je Miladin Gotovac.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *