Najviše novca za nabavku traktora i priključnih mašina

Interesovanje poljoprivrednika u Srpskoj za podsticaje za kapitalne investicije konstantno raste, a za te namjene za tri godine Vlada RS i resorno ministarstvo obezbijedili su 34 miliona KM.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u 2019, 2020. i 2021. podsticaje za kapitalne investicije dobila su 4.383 poljoprivrednika, od čega se samo ove godine prijavilo 1.988 proizvođača za koje je obezbijeđeno 17,65 miliona maraka.

Prema podacima Ministarstva, u 2019. godini podržano je 959 zahtjeva poljoprivrednika za šta je izdvojeno oko 5,6 miliona KM, dok je prošle godine odobreno 1.436 zahtjeva za šta je obezbijeđeno 10,7 miliona KM.

Najviše novca otišlo je za nabavku traktora i priključnih mašina što potvrđuju podaci da su pomoć pri kupovini poljoprivredne mehanizacije za te tri godine zatražila 3.292 poljoprivrednika, za šta je obezbijeđeno 18,9 miliona KM.

Iz godine u godinu značajno raste i broj prijavljenih za podsticaje prilikom nabavke opreme u stočarskoj proizvodnji i navodnjavanje. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić rekao je da je Vlada Srpske uspjela da obezbijedi novac da bi svih 1.988 poljoprivrednih proizvođača ove godine bili podržani sa 30, odnosno 40 odsto povrata investicija.

On je naveo da u Srpskoj ima dosta investicija u poljoprivredi, te dodao da će samo ove godine biti nabavljeno oko 260 novih traktora, blizu 900 priključaka, izgrađeno više desetina staja. Poljoprivredni proizvođači dobiće, dodao je Pašalić, rješenja o rezervaciji sredstava, koja će im nakon investicije biti uplaćena na račun.

– Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede već treću godinu zaredom uspijeva da odgovori na sve zahtjeve poljoprivrednih proizvođača u vezi sa kapitalnim investicijama. Riječ je o svemu onom što se investira na imanju, od nabavke mehanizacije i opreme, sistema za navodnjavanje, izgradnje objekata – kazao je Pašalić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da im kapitalne investicije daju vjetar u leđa da nastave sa proizvodnjom.

– Poljoprivrednici u Srpskoj rade sa veoma starom mehanizacijom i znatan broj njih upravlja traktorima starijima od njih. Takva mehanizacija iziskuje veću potrošnju i ima manji učinak u polju. Zbog toga je pomoć nadležnih veoma značajna, jer malo ko ima dovoljno novca da može sam da pokrije troškove investicije – kazao je Usorac.

Iznosi      

Prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji u 2021. godini, sredstva za komercijalna poljoprivredna gazdinstva se odobravaju u iznosu od 30 odsto od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova investicije. Iznos za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, koja se nalaze na ili iznad 600 metara nadmorske visine, odobravaju se u iznosu od 40 odsto od ukupne vrijednosti investicije.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *