Najviše mjesta ostalo u poljoprivrednim školama

Prvi rok za upis u srednje škole završen je širom Republike Srpske, a svršene osnovce koji u junu nisu uspjeli da upišu željeno zanimanje u julu najviše slobodnih mjesta očekuje u poljoprivrednim i ugostiteljskim školama.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora srednjih škola na području Banjaluke regije Ljubana Bajića, najviše slobodnih mjesta ostalo je u Poljoprivrednoj i Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj, te Školi učenika u privredi.

– Medicinska, Gimnazija, Elektrotehnička i Tehnička škola su popunjene, dok u Građevinskoj mjesta ima samo za zanimanja zidar, armirač-betonirac – kazao je Bajić.

Kad je u pitanju prijedorska regija, predsjednica Aktiva direktora srednjih Valentina Sovilj kaže da je, pored Poljoprivredne škole, najviše mjesta ostalo Gimnaziji.

– U ostalim prijedorskim srednjim školama ostalo je po pet-šest slobodnih mjesta. Najveće interesovanje bilo je za Medicinsku školu, koja je popunjena u prvom krugu upisnog roka, kao i za Elektrotehničku i Mašinsku školu – kazala je Sovilj i dodala da je ove godine povećano interesovanje za deficitarna zanimanja.

Predsjednik Aktiva srednjih škola regije Bijeljina Duško Đurić rekao je da je Tehnička škola popunjena u cjelini, kao i Ekonomska, gdje se prijavilo dva odjeljenja više nego što je predviđeno.

– Najviše slobodnih mjesta ima u Gimnaziji, te Poljoprivrednoj, Medicinskoj i Srednjoj stručnoj školi u Janji. Slobodnih mjesta u gimnazijama ima i u Ugljeviku i Loparama – rekao je Đurić.  Prema njegovim riječima, na području Semberije ove godine vladalo je veliko interesovanje za deficitarna zanimanja, od kojih su već mnoga popunjena. 

Interesovanjem svršenih osnovaca za pojedinim zanimanjima na području  Birača prijatno je, kako kaže, iznenađena i predsjedniica Aktiva direktora srednjih škola ove regije Biljana Pisić.

– Ove godine smo u roku popunili odjeljenja Gimnazije, Ekonomske i Medicinske, a veliki broj đaka priviklo je i deficitarno zanimanje bravar-zavarivač. Nekoliko slobodnih mjesta jedino je ostalo za turističke tehničare i kuvare-poslastičare. Veoma smo zadovoljni ovogodišnjim upisom – kazala je Pisićeva.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola sarajevsko-romanijske regije Nedeljko Gazivoda kaže da će tek danas imati informacije za sve škole, dok u Srednjoškolskom centru u Palama, na čijem je čelu,  ima još slobodnih mjesta.

– Malo smo ostali zatečeni brojem zainteresovanih za zanimanje modni krojač i modni galanterista, koja su deficitarna. Očekivali smo tu mnogo više đaka, ali samo su se dva upisala – kazao je Gazivoda.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola u Hercegovini Zdravka Milićević ističe da je i na ovom području u prvom upisnom roku bilo interesovanja za sva zanimanja, te da slobodnih mjesta nije ostalo u mnogo škola. 

Nova šansa

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje trogodišnje i četvorogodišnje škole u julskom upisnom roku počinje 6. i završava se 8. jula. Rezultati upisa će biti objavljeni 10. jula.

(GlasSrpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.