Najniža penzija 300 KM

Najniža penzija u Republici Srpskoj od 1. januara ove godine iznosiće 300 KM, odlučila je danas Vlada Srpske.

Vlada je na sjednici donijela odluku o određivanju iznosa najniže penzije s ciljem poboljšanja materijalnog položaja najugroženije kategorije korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno korisnika kojima je iznos penzije određen po opštim propisima niži od najniže penzije.

Iznosi najniže penzije od 1. januara određeni su tako što su iznosi najniže penzije za decembar prošle godine povećani za navedeni procenat usklađivanja penzija, odnosno za 9,20 odsto.

– do 15 godina penzijskog staža – 300,61 KM
– za 15 godina penzijskog staža i više, a manje od 20 godina – 360,76 KM
– za 20 godina penzijskog staža i više, a manje od 30 godina – 420,90 KM
– za 30 godina penzijskog staža i više, a manje od 40 godina – 481,08 KM
– za 40 godina penzijskog staža i više – 601,35 KM.

Za realizaciju ove odluke Vlada Republike Srpske će obezbijediti dodatna sredstva od oko 2.900.000 KM mjesečno, odnosno oko 34.800.000 KM do kraja godine, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju propisano je da se penzije ostvarene do 31. decembra prethodne godine usklađuju od 1. januara svake godine, počevši od 2013. prema procentu koji predstavlja polovinu zbira procenta promjene prosječne neto plate i procenta promjene potrošačkih cijena na godišnjem nivou u Republici u prethodnoj godini.

Vlada je danas donijela i rješenje o odobravanju uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za osiguranike u bivšim državnim preduzećima, akcionarskim društvima u većinskom vlasništvu Republike Srpske i zemljoradničkim zadrugama koji sa stažom osiguranja za koji će biti uplaćen doprinos ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju do 31. decembra ove godine.

Uplata doprinosa izvršiće se iz sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika nakon usaglašavanja iznosa između Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske je zadužen da za uplatioce doprinosa, pravne sljedbenike, odnosno osiguranike ako nema uplatilaca doprinosa, objavi javni poziv za korištenje ovih sredstava.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *