Najavljeno poskupljenje brašna dovešće do lančanog rasta cijena

Poskupljenje brašna, koji najavljuju mlinari u Srpskoj dovešće do lančane reakcije i rasta cijena hljeba i peciva, što je, kako kažu u udruženjima potrošača, još jedan udar na džep građana kojima bi i kifle iz pekare mogle postati luksuz.

Nakon što su mlinari, a za njima i pekari najavili poskupljenja svojih proizvoda, iz udruženja potrošača upozoravaju da su cijene osnovnih životnih namirnica već otišle u nebo, te da će nadležni u Srpskoj morati tome stati u kraj.

– Penzije i plate ne mogu ispratiti sva ta poskupljenja i novi rast cijena nije opravdan. Svjesni smo da je cijena goriva otišla na gore i da ono prouzrokuje ogromne troškove, ali očigledno je da i mi imamo probleme. Ne proizvodimo ništa i naše njive nisu uzorane koliko bi trebalo da budu pa sve moramo uvoziti iz inostranstva. Doći ćemo u situaciju da je građanima i kifla iz pekare luksuz – istakla je izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” Prijedor Murisa Marić.

Dodala je da mlinari najavljuju poskupljenje jer većinu pšenice nabavljaju iz uvoza, čime i pravdaju podizanje cijena.

– Mora se zaustaviti rast cijena, jer mnogi sebi neće moći da priušte ni osnovne životne namirnice, a sve to moglo bi natjerati građane da pakuju kofere i odu iz zemlje – poručila je Marićeva.

Žetva pšenice širom Republike je u finišu, a ratari su zadovoljni rodom i kvalitetom hljebnog žita. Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je za “Glas Srpske” da je posljednja kiša došla kao melem na ranu.

– Kvalitet pšenice zadovoljava mlinsko-pekarski sektor i bolji je u odnosu na prognoze – poručio je Marinković. Cijena ovogodišnjeg roda pšenice na tržištu, pojašnjava on, kreće se od 35 do 40 feninga što uz subvenciju od 300 KM po hektaru od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS može zadovoljiti interese proizvođača.

Iako još nije počeo otkup ovogodišnjeg roda, iz Udruženja mlinara Srpske poručuju da se ništa ne zna osim da je poskupljenje neminovno.

– Do poskupljenja brašna će sigurno doći. Cijene pšenice su od prošle godine više bar nekih 20 odsto, ali kako stvari stoje izgleda da će one još skakati. Vidite da je na jednom kontinentu požar, poplava, suša i pandemija, a kad se sve to sabere, ko zna šta će se sve desiti u narednom periodu – rekao je predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos.

Ako se obistine predviđanja mlinara do korekcije cjenovnika doći će i u pekarama, gdje su pojedini proizvodi već jednom poskupjeli ove godine.

– U septembru će se znati cijene brašna za iduću godinu i onda će se procijeniti da li će doći do poskupljenja. Ako brašno bude poskupjelo još deset odsto onda će morati i pekarski proizvodi na godišnjem nivou za pet do odsto odsto – potvrdio je vlasnik kompanije “Krajina klas”, u okviru koje posluje i lanac pekara “Manja” Saša Trivić. Pojasnio je da postoje proizvodi kojima se ne može podići cijena za deset odsto pa će pekari poskupljenjem određenih artikala nadomjestiti razliku. 

– Mi smo podigli cijene u martu, pa mislim da više nećemo ove godine – kaže Trivić.

Prinos

Stojan Marinković je rekao da je žetva pšenice završena na više od 95 odsto zasijanih površina.

– Prinosi se kreću od šest do devet tona po hektaru. Dobar dio ovogodišnjeg roda, poljoprivrednici su poučeni ranijim iskustvima ostavili u vlastite ambare, neki su pšenicu zamijenili za sjeme, đubrivo ili nešto drugo, a pojedini su je i prodali – rekao je Marinković.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *